Pozor na módní diety, 
mohou poškodit zdraví

Pozor na módní diety,
mohou poškodit zdraví

5. 3. 2012

Jednostranné módní diety mohou poškodit zdraví, přitom trvalé zhubnutí nepřinesou. Lékaři zejména varují před redukčními režimy, které odmítají některé potraviny, jako je třeba Atkinsonova dieta zakazující sacharidy, či před veganstvím, které zcela vylučuje živočišné bílkoviny. Rizikové jsou i diety, které se striktně orientují jen na jednu nebo několik málo potravin, jako denně ananas či vejce na tvrdo.

„Abychom dietní opatření přežili ve zdraví, měli bychom znát tři základní pravidla a vybírat si diety, které je splňují. Složení diety musí být pestré a obsahovat bílkoviny, sacharidy a tuky ve správném poměru a složení. Příjem a výdej energie musí být v rovnováze a změny se mají dít pomalu a dlouhodobě,“ říká předseda Fóra zdravé výživy Jan Piťha.

Podle lékaře Pavla Suchánka nesplňuje tyto požadavky ani módní paleolitická dieta. „Zásadním problémem této diety je, že radí konzumaci velkého množství tučných mléčných výrobků a masa bez ohledu na tučnost. Podíl bílkovin na příjmu energie přesahuje 35 procent, což je dvakrát více, než je vhodné pro prevenci civilizačních chorob,“ uvedl.

Tak vysoké množství bílkovin by podle Suchánka bylo přijatelné jen pro zcela zdravého člověka, který velmi intenzivně sportuje přinejmenším 1,5 hodiny denně po většinu dní v týdnu. Sporné je podle něj také označení paleolitická dieta. Strava paleolitického lovce obsahovala hlavně rostlinná semena a ořechy, tedy prospěšné rostlinné tuky, a ryby, tedy \"dobré\" živočišné tuky.

Docent Pavel Kohout z Fóra zdravé výživy částečně zpochybnil i takzvanou Campbellovu dietu. Američan Colin Campbell ji nabízí jako nejlepší způsob léčby většiny civilizačních chorob, včetně rakoviny. Jde o přísně veganskou dietu bez živočišných produktů, tedy tuků a bílkovin.

„Veganská dieta může být jednou z možností, musí ale být dobře nutričně složena. Nehodí se vždy a pro každého, nepříznivé následky může mít v době růstu, těhotenství či nemoci,“ varoval Kohout.

Pro kontrolu správné váhy radí lékaři si vypočítat nejen známý index tělesné hmotnosti BMI, ale i si změřit obvod pasu, který je pro zdraví důležitější. U žen by měl být pod 80 centimetrů, u mužů pod 94 centimetrů. Pokud BMI přesáhne 30 a obvod pasu u žen 88 centimetrů a u mužů 102 centimetry, hrozí zdravotní problémy.

dieta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%