Safari ve Dvoře Králové chce být 
vstřícnější, příjemnější a levnější!

Safari ve Dvoře Králové chce být
vstřícnější, příjemnější a levnější!

27. 3. 2013

Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem by letos chtěla zastavit propad návštěvnosti a zvýšit počet příchozích až o 50 tisíc na celkových 420 tisíc lidí. Pomoci jí k tomu má snížené vstupné a rozšíření okruhu pro pěší na úkor autosafari.  

Návštěvnost poslední dobou klesala

„Autobusy v safari se vrátí na původní okruh. Chceme získat i více návštěvníků z Polska,“ řekl náměstek hejtmana a člen představenstva zoo Otakar Ruml. Podle ředitele zoo Přemysla Rabase se zahrada bude na zvýhodněné ceny snažit více přitáhnout školy. Zlevněním celoročních permanentek o 40 procent bude chtít získat i více stálých návštěvníků z regionu okolo zoo.

Loni se návštěvnost zoo, která je nejčastějším turistickým cílem v hradeckém kraji, propadla o desetinu na 370 265 lidí, a byla tak nejnižší od roku 1994. Návštěvnost trvale klesá od roku 2009, kdy do ní přišlo 552 167 lidí. Vedle ekonomické krize ke snížení návštěvnosti přispělo i zavedení autosafari v roce 2011 a s ním spojené razantní zdražení vstupného.

Vstupné bude letos výhodnější

Pro hlavní letní sezonu zoo sníží cenu pro dospělého na 195 korun z loňských 230 korun. Pokud bude chtít návštěvník vidět i část safari, připlatí si 20 korun za jízdu autobusem po safari s volně žijícími zvířaty. Když bude chtít do safari vjet vlastním autem, bude vjezd vozu zpoplatněn 100 korunami.

Loni za 230 korun byl v ceně i vjezd autem. Návštěvník bez auta si v minulém roce k 230 korunám však musel připlatit ještě 50 korun za jízdu autobusem po safari, což návštěvníci kritizovali. Předloni návštěva celé zoo stála 290 korun. Do předloňského spuštění autosafari stála prohlídka celé zahrady, včetně projížďky safaribusem, 170 korun. Rodinné vstupné letos klesne asi o pět procent, prohlídka zoo i s projížďkou safaribusem bude pro čtyřčlennou rodinu za 700 korun.

Přijede samice bílého nosorožce

Rabas, který je v čele zahrady od prosince, k provozu autosafari uvedl, že vozy nechce ze zahrady úplně vyhnat, protože je to její jedinečnost proti jiným zahradám: „Chceme ale reflektovat vůli návštěvníka, který nesouhlasil s tím, že přišel o část zahrady, kde chodil pěšky.“

Letošní chovatelskou novinkou bude samice jižního bílého nosorožce z německé zoo v Hodenhagenu, která by měla do zoo přijet teď na jaře. Zatím dvorská zoo jižní bílé nosorožce nechová.

„Chceme být mnohem vstřícnější a příjemnější k návštěvníkům. Zoo by se také měla daleko více tvářit africky,“ řekl Rabas. K tomu má sloužit i nové logo, jehož hlavním prvkem je nosorožec a bylo ztvárněno ve stylu takzvané africké batiky.

výlet ZOO
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.