Češi se odklánějí od hospod 
a stále více piva pijí doma

Češi se odklánějí od hospod
a stále více piva pijí doma

29. 3. 2013

Spotřeba piva v České republice vloni stagnovala, na každého občana připadalo 144 litrů vypitého piva. To tedy znamená, že v průměru každý z nás včetně kojenců vypil 288 velkých piv. Taková čísla nám podle vyjádření výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Jana Veselého stále bohatě stačí na celosvětově první příčku. Na dalších místech už byl souboj o něco zajímavější, když vůbec poprvé v historii získalo pomyslnou stříbrnou medaili Rakousko (108 litrů) před Německem (107 litrů).

„Trendem roku 2012 byly především pivní mixy, jejichž spotřeba činila 434 tisíc hektolitrů. Proti tomu konzumace ostatních druhů piv vloni stagnovala. Stále přitom roste obliba piv v PET lahvích a plechovkách na úkor sudů či skleněných lahví,“ uvedl předseda ČSPS František Šámal.

Ovocná piva ležákům nekonkurují

Nové pivní mixy jsou podle výkonného ředitele Veselého dobrou zprávou pro celé odvětví: „Konzumenti takzvaných ovocných piv totiž nejčastěji uvádějí, že normální pivo by si asi nedali, ale ovocné ano. Takže si nový produkt nijak výrazně nekonkuruje s pivem výčepním nebo s ležáky, což je skvělá zpráva.“

Výrazným způsobem se v posledních letech také zvětšuje propast mezi počtem piv vypitých v restauracích a piv vypitých v pohodlí domova. Nadále totiž vzrůstá podíl domácí spotřeby. Největší oblibě se stále těší piva výčepní, která tvoří 55 procent z celkové spotřeby. Následují ležáky s více než třetinovým podílem.

 Prohibice pivovarům nepomohla

„Dočasná prohibice na tvrdý alkohol vyhlášená ministerstvem zdravotnictví pivovarům nijak nepomohla, naopak. Lidé, kteří byli zvyklí pít tvrdý alkohol do sebe dvacet piv nenalámou a raději zůstávali doma,“ komentoval podzimní dění na trhu s alkoholem Šámal.

Přestože celková výroba piva v loňském roce mírně vzrostla o 2,75 procenta (18 milionů hektolitrů piva), tradičních druhů se vyrobilo méně. Nárůst totiž způsobil především zvýšený objem exportu o devět procent na tři miliony hektolitrů piva do více než 60 zemích z celého světa, zejména do Německa, na Slovensko a do Polska. Pokud jde o příspěvek pivovarského průmyslu k českému hospodářství, statistika ukázala, že pivovary během loňského roku přispěly do státní kasy na daních částkou ve výši 11,2 miliardy korun.

Letošek v očekávání nových produktů

Letos má pokračovat trend obalových a produktových inovací. „Vidíme značný potenciál v kategorii pivních mixů,“ potvrzuje Šámal. „Například v Německu je jejich podíl až deset procent a v Rakousku sedm procent. Díky tomu zůstáváme mírnými optimisty a očekáváme celkové zvýšení výroby v roce 2013 v jednotkách procentních bodů.“

pivo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.