Další důkaz: zelený čaj
prospívá tělesné kondici

Další důkaz: zelený čaj
prospívá tělesné kondici

3. 2. 2015

Lidé v pokročilejším věku, kteří pravidelně pijí zelený čaj, zůstanou agilnější a nezávislejší než jejich vrstevníci. S tímto zjištěním přišli japonští vědci, kteří do výzkumu zapojili tisíce lidí.

Zelený čaj obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci zažehnat poškození buněk, jež může vést k onemocnění. Vědci studovali účinky zeleného čaje na všechno od cholesterolu až po nebezpečí některých druhů rakoviny. Výzkum se podle časopisu American Journal of Clinical Nutrition také zaměřil na zjištění, zda s postupujícím věkem pijáky zeleného čaje ohrožuje v menší míře tělesná slabost či invalidita.

Tým z univerzity v Tohoku v čele s Jasutakem Tomatou sledoval téměř 14 tisíc dospělých osob ve věku od 65 let výše po dobu tří let. Zjistil, že ti, kdo pili více zeleného čaje, byli až mezi posledními, u koho se vyvinula „funkční nezpůsobilost“, tedy problémy při vykonávání každodenních základních činností, například oblékání či koupání.

Téměř 13 procent osob ve skupině, která pila méně než jeden šálek zeleného čaje denně, tělesně zesláblo, zatímco ve skupině, kde se pilo pět šálků denně, to bylo pouze sedm procent. U druhé skupiny byla pravděpodobnost vzniku tělesné slabosti o třetinu nižší než u lidí z první skupiny.

„Konzumace zeleného čaje je výrazně spojena s menším nebezpečím vyvinutí tělesné slabosti, a to i když se vezmou v úvahu možné matoucí faktory,“ upozornil tým. Prokázalo se například, že výtažky ze zeleného čaje podporují sílu svalů na nohou.

Studie rovněž potvrdila, že milovníci zeleného čaje měli všeobecně zdravější jídelníček, například jedli více ryb, zeleniny a ovoce, ale také byli vzdělanější, méně kouřili, trpěli méně srdečními infarkty, mrtvicemi a byli mentálně bystřejší. Na vyšší úrovni byla také jejich společenská aktivita – měli kolem sebe více přátel i příbuzných.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%