ZOO Praha otevřela
pavilon Údolí slonů

ZOO Praha otevřela
pavilon Údolí slonů

31. 3. 2013

Za velkého zájmu návštěvníků zpřístupnila pražská zoologická zahrada nový pavilon slonů nazvaný Údolí slonů a následně mohli lidé nahlédnout i do nového pavilonu hrochů. Areál stál půl miliardy korun. U příležitosti jeho otevření ZOO oznámila jméno sloního mláděte, které se v Praze narodilo 11. února. Z 12 tisíc soutěžních návrhů bylo vybráno jméno Sita.

Základní kámen Údolí slonů s pavilonem hrochů byl položen již 16. května 2010. Zvířatům slouží vlastní vytápěný pavilon o ploše 1400 metrů čtverečních s tři propojitelné výběhy o celkové ploše 8500 metrů čtverečních. Hroši mohou využívat velké vnitřní ubikace s proskleným bazénem, který nabídne pohled na hrochy pod vodou. Venkovní výběh tvoří pláž a bazén. Nechybí chovné zázemí s boxy pro zvířata. Interiér vytvořili výtvarníci, kteří se podíleli na dekoracích pro velkofilm Letopisy Narnie.

„Nový sloninec je o několik úrovní jinde, než byl ten původní. Je to jako když se někdo přestěhuje z garsonky do vily se zahradou a krásným bazénem. Rozhodně jsme pro slony vytvořili vhodné životní podmínky,“ řekl kurátor ZOO Pavel Brandl. Ze starého slonince by měl časem vzniknout amazonský pavilon. Nový sloninec má samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům i během zimy umožní pohyb. Uvnitř mají sloni i vyhřívaný bazén a skrytá krmítka, aby se zaměstnávali při hledání potravy.

Poslední dva slony zoo získala letos v březnu ze Srí Lanky. „Je ohromující vidět, jak skvělé podmínky k životu Tamara a Janita v Praze našly,“ uvedl srílanský ministr pro ekonomický rozvoj Basil Rajapaksa. Podotkl, že v budoucnu do Prahy darují další dva slony, kteří jsou v jeho zemi symbolem blahobytu. V zahradě je nyní osm slonů, včetně mláděte, nejvíce za dobu existence pražské ZOO. Prvního slona zahrada získala v roce 1933, tedy dva roky po jejím založení.

ZOO
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.