Co dělá město Lom
pro své seniory?

Co dělá město Lom
pro své seniory?

4. 3. 2012

Město Lom své seniory v obci podporuje již dlouhá léta. Nedá se vše uvést, proto se budeme zabývat tím pro nás nejdůležitějším. V roce 2005 byl zajištěn pro seniory zdarma počítačový kurz (zajištěno za pomoci fondů EU). Za téže pomoci byla získána kompletní počítačová sestava. K počítači patří připojení k internetu, které na své náklady zajistilo město. Počítač je určen pro seniory a jeho využití je pro ně zdarma. Umístěn je v penzionu pro seniory.

A právě penziony pro seniory je další oblast, kde město pomáhá svým seniorům. Ve městě máme tři budovy z nichž ve dvou budovách máme 46 bytů o velikosti 1:1 a v jedné budově máme 26 pokojů. Jedná se o staré budovy a ty jak známo, mají svá úskalí. Vzhledem ke stáří a malým investicích v minulosti (Lom mělo patřit mezi ty města, která ustoupí těžbě uhlí), se potýkáme s různými nešvary. Budovy by potřebovaly modernizaci, rekonstrukci a ta jak známo potřebuje především finanční základnu. Ale i přesto se neustále snažíme postupně vylepšovat a zpříjemňovat bydlení našim seniorům. Podařila se například ve dvou budovách výměna starých, nevyhovujících oken za nová plastová, v některých bytech máme provedenu kompletní rekonstrukci koupelen, na všech budovách je společná anténa, v loňském roce se v jedné budově provedla kompletní výměna vnitřních kanalizačních rozvodů, jsou zrekonstruovány společné koupelny a sociální zařízení atd. I přesto máme před sebou stále moc práce, ale naší snahou a to i do budoucna je postupné (dle finančních možností) zlepšení technického stavu budov, bytů, pokojů. V letošním roce určitě bude provedeno odizolování a drenáž, neboť v jedné z budov se potýkáme se spodní vodu.

Co na závěr k tomuto tématu říci snad, jen to, že toto bydlení nepatří mezi registrovanou sociální službu, ale je plně v režii města.

Naopak další oblast spadá právě do oblasti registrované sociální služby. Jedná so o pečovatelskou službu, která je poskytována jako terénní pro seniory žijící v našem městě. Naše město je polohově hodně rozlehlé, má dvě spádové oblasti Lom a Loučnou a právě bydlení v penzionech pro seniory nám značně usnadňuje práci v pečovatelské službě. V těchto domech žije převážná většina klientů pečovatelské služby, kterým se snažíme za pomoci vhodné pečovatelské služby zachovat v maximální míře jejich dosavadní způsob života. Kompenzujeme jejich sníženou soběstačnost a oddalujeme nutnost ústavní péče a tím jim pomáháme zachovat si důstojný život ve své domácnosti a zajištění klidného a pokojeného stáří se zachováním vazeb na své blízké, přátele a rodinu.

Naším mottem je citace vedoucí pečovatelské služby - „Stáří je nevyčerpatelný pramen vědomostí, životních zkušeností, duševní krásy, lásky, něhy a pochopení. Je neoddělitelnou součástí identity našeho národa. Všichni zaměstnanci si uvědomují, že mají jedno společné – pracují v prostředí, které je pro ostatní domovem.“

Další oblastí s dlouholetou tradicí jsou kluby seniorů. Ve městě právě vzhledem k rozlehlosti působí již dlouhá léta dva klub, které podporuje již dlouhá léta a to nejen finančně, právě město Lom. Oba kluby májí své klubovny v prostorách patřících městu. Je samozřejmostí, že klubům jsou tyto prostory pronajaty zdarma a to včetně veškerých služeb (voda, teplo) a nejen to, klubovny jim byli vybaveny za prostředky města. Vzhledem k tomu, že jsou oba kluby činorodé a pořádají během roku spoustu akcí tak např. pro taneční zábavy Klub seniorů Lom má bezplatně k dispozici sál kulturního domu. Protože v horní části města není vhodný prostor ve vlastnictví města, kde by obdobné akce mohl pořádat i Klub seniorů Loučná (do našeho zařízení - kulturního domu je nedostačující doprava) hradí město Lom pronájem sálu v tamní restauraci. Každým rokem vedení města chodí přát všem jubilantům z obou klubů. Jubilanti dostávají květinové dary, blahopřání a všem členů město přispívá na občerstvení. A i zde finanční pomoc města nekončí. Nemalým finančním obnosem město přispívá na zájezdy za poznáním, kulturou, odpočinkem. V loňském roce to byla částka ve výši skoro 82 000 Kč, ale ani v letošním roce se nenecháme zahanbit a pro jejich výlety máme v rozpočtu schválenou částku ve výši 85 000 Kč.

A kam se za poznáním v letošním roce chystají? Klub seniorů Lom v letošním roce pojedeme ve čtyřech zájezdech navštívit tyto místa – Plzeňský pivovar, zámek Nebílovy, lázně Poděbrady, zámek v Brandýse nad Labem, zámek v Benešově nad Ploučnicí, Doubici, kde navštíví sbírku dřevěných soch, dále pojedou do Berouna, Koněpruských jeskyň a zámek Hořovice. Klub z Loučné v letošním místě také formou čtyř zájezdů navštíví tyto krásná místa naší vlasti Průhonice, Kladno, Plzeň a Mělník. Členové z obou klubů se každým rokem v měsíci květnu zúčastňují Her seniorů. Seniorům k reprezentaci při hrách byli za přispění Severočeských dolů, a.s. Chomutov jako hlavního sponzora a dále města Lomu a politická strana Severočeši.cz  zajištěna jednotná trička s logem města a sponzorů. A tak bychom mohli pokračovat dále.

Za zmínku ještě stojí to, že jsme se v loňském roce poprvé připojili ke Dni seniorů a letos v této tradici budeme pokračovat – samozřejmě, že tato akce není jenom pro členy klubů seniorů či občanů žijících v penzionech pro seniory, ale všeobecně pro všechny seniory města. Letos bychom tento den chtěli oslavit hudbou a tancem.

Dále v průběhu roku pořádáme pro seniory pár akcí  jako např. v letních měsících posezení u grilu, kde nemůže chybět reprodukovaná hudba či živá (máme šikovné seniory, kteří hrají na hudební nástroje) a samozřejmě pečení buřtíků, klobásek či masíčka a hlavně dobrá nálada. Další akcí, která se

pořádá pro seniory v prosinci je tzv. vánoční  - mikulášská besídka, kde využíváme dětských kroužků z naší ZŠ a MŠ jako např. mažoretky, pěvecký kroužek či pouze šikovné malé dětičky z MŠ. Při vystoupení žáčků či malých dětí ze školky jsou vždy ve vzduchu cítit emoce, kdejaká babička, ale i dědeček ukápne slzičku.

Závěrem určitě ještě stojí se pochlubit i tím, že máme mezi sebou moc šikovné seniory, jejich práce máme vystaveny v jednom penzionu.

Vedení města dále navštěvuje a to pravidelně každý měsíc též občany, kteří nejsou organizováni v klubech seniorů, ale kteří se dožili významného životního jubilea. I těmto jubilantům je předáno blahopřání a malý dárek.

Bc. Kateřina Schwarzová, starostka Města Lomu

 

Oslovili jsme představitele měst a obcí s dotazem, co udělali v  posledních letech pro své seniorské spoluobčany. Na tomto místě budete moci nacházet příspěvky vedení měst a obcí.


Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%