Domovy seniorů jsou plné,
na místo se čeká několik let

Domovy seniorů jsou plné,
na místo se čeká několik let

6. 3. 2012

Seniorů, kteří potřebují zvláštní péči, přibývá. Jenže pokud nemají ochotné příbuzné nebo dost našetřených peněz, často zůstávají osamoceni. Dostat se do domova důchodců je dnes stále obtížnější.

Domovy pro seniory evidují v současné době téměř 61 tisíc zamítnutých žádostí o umístění. Momentálně je totiž v Česku obsazen prakticky plný počet z celkových 38 728 lůžek. 

Čekací doba na volné místo bývá v lepším případě několik měsíců, častěji jde ale o roky. „Máme kolem tisíce žádostí o umístění, kterým nemůžeme vyhovět,“ řekla LN Eva Kalhousová, ředitelka pražského Domova pro seniory Elišky Purkyňové.

O tom, zda se člověk do domova dostane, úplně nerozhoduje, kdy si o místo požádal. Větší vliv má to, jak akutně potřebuje cizí pomoc a jestli je sám, nebo má ještě příbuzné, kteří by se o něj mohli postarat. Přednost sice mají osamocení senioři, ovšem ani ti mnohdy kvůli obsazenosti těchto zařízení neuspějí.

Nejhorší situace je na jižní Moravě a v Praze. V některých případech zde člověk čeká na lůžko v domově důchodců přes deset let. Někdy se ale nemusí dočkat vůbec. Pár míst je naopak nyní volných třeba v Ústeckém nebo Libereckém kraji.

Ačkoli poptávka po domovech pro seniory roste, kvůli krizi jich příliš nepřibývá. Některé kraje sice staví nebo dokončují pečovatelské domy, ale jde spíše o jednotlivé případy. „V tomto roce neočekáváme otevření více než deseti domovů. Větší aktivity a plány lze v tomto směru pozorovat v Praze nebo v Jihomoravském kraji,“ uvedl Jiří Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Větší šance mají penzisté v moderních nadstandardních pečovatelských domech. Jsou perfektně vybaveny, například včetně rehabilitačních center či non – stop lékařské péče. Ovšem tomu také odpovídají ceny. Pohybují se od deseti tisíc korun a výše za měsíc pobytu.

domov pro seniory stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.