Dvojčata: pýcha Ameriky i terč
největšího teroristického útoku

Dvojčata: pýcha Ameriky i terč
největšího teroristického útoku

4. 4. 2013

Když bylo 4. dubna 1973 otevřeno Světové obchodní středisko (WTC) v New Yorku, komplex sedmi budov, z nichž nejznámější je dvojice mrakodrapů zvaných "dvojčata" (Twin Towers), byla to tehdy před čtyřiceti lety velká sláva. S 417 metry se "dvojčata" stala nejvyššími budovami světa a na špičce vystřídala newyorskou budovu Empire State Building (381 metrů). Nikdo nemohl tušit, že se za osmadvacet let stanou cílem nejhoršího teroristického útoku v historii.

Původní budovy WTC navrhli americký architekt japonského důvodu Minoru Yamasaki a Američan narozený na území Slovenska Emery Roth. Stavební práce na centru začaly v dubnu 1966, poslední budova (číslo sedm) byla dokončena v roce 1987.

Osud celé monumentální stavby, která se stala dominantou New Yorku, se naplnil po teroristických útocích 11. září 2001. Celý svět nevěřícně (a často v přímém přenosu) sledoval, jak teroristé dvěma unesenými letadly postupně naráží do dvojice mrakodrapů. Oba zcela zničili a v troskách zahynulo přes 2600 lidí.

Další unesené letadlo islamističtí fanatici namířili do budovy Pentagonu u Washingtonu, ale v tomto případě fatální škody nenapáchali. Čtvrtý letoun se zřítil po potyčce teroristů s posádkou a pasažéry nedaleko Pittsburghu. Celkem o život přišlo 2996 lidí a přes 6000 bylo zraněno. K útokům se přihlásil saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin a jeho teroristická organizace Al-Káida. Většina z jejích špiček byla postupně zlikvidována, samotného Usámu bin Ládina zabily speciální americké jednotky 1. května 2011 v Abbottabádu u pákistánské metropole Islámábád.

Na takzvaném Ground Zero, kde stávaly věže WTC, se nyní nachází památník a dokončují se zde budovy nového Světového obchodního centra. Původní návrh komplexu byl dílem architekta Daniela Libeskinda, který se však od projektu kvůli pozdějším zásahům distancoval.

architektura terorismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.