Na císařský dvůr putovalo 
měsíčně padesát litrů Becherovky

Na císařský dvůr putovalo
měsíčně padesát litrů Becherovky

5. 4. 2013

Víte, co jsou to žaludeční kapky Anglická hořká? Že ne? Pod tímto označením se před více než dvěma stoletími začala prodávat Becherovka! Mnohem známější než Anglická hořká je její tuzemská přezdívka třináctý léčebný pramen Karlových Varů (nezanikla ani po roce 1965, kdy byl zpřístupněn skutečný 13. pramen).

Zlatá éra Jana Bechera

U zrodu později proslaveného bylinného likéru stál Josef Vitus Becher, který svěřil tajemství receptury svému synovi Johannovi. A právě Johann (Jan) Nepomuk Becher, jehož podpis je dnes na každé lahvi Becherovky, značně rozšířil výrobu a známý likér začal za jeho zlaté éry pronikat i do Evropy. 

Becherovku začal Johannův otec prodávat v Karlových varech v roce 1807. Johann, který se narodil 5. dubna 1813, tedy před 200 lety, firmu převzal v roce 1838. Otec, jenž dva roky poté zemřel, by byl na svého syna určitě pyšný! Johann například postavil novou továrnu na Steinberkách, kde nyní sídlí Jan Becher Muzeum, a likér začal stáčet do typických plochých lahví (od roku 1907 odlévaných ze zeleného skla). Za jeho éry se Becherovka začala vyvážet do ciziny, mimo jiné do Německa či Francie. Johann zemřel 1. dubna 1895.

Svělý vývozní artikl

Od roku 1904 byla likérka dodavatelem císařského dvora, kam putovalo na padesát litrů Becherovky měsíčně. Za první světové války, kdy se vozila i vojákům na frontu, se dostala například do Turecka či Egypta. Za dob socialistického Československa se tento produkt znárodněné firmy stal jedním z nejúspěšnějších vývozních artiklů.

V roce 2001 byla dokončena privatizace Becherovky, která tak přešla do vlastnictví francouzské skupiny Pernod Ricard, jednoho z největších výrobců destilátů a vína na světě. Jako ochranná známka byla Becherovka a její německý ekvivalent Becher Bitter zaregistrována v roce 1922. V historii se firma musela potýkat s napodobeninami a s nimi souvisejícími soudy.

tradiční značky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%