Kim Čong-un: nevyzpytatelný
diktátor, který si hraje s ohněm

Kim Čong-un: nevyzpytatelný
diktátor, který si hraje s ohněm

6. 4. 2013

Stejně jako jeho otec Kim Čong-il, způsobuje současný vůdce KLDR Kim Čong-un svojí útočnou rétorikou namířenou zejména proti USA a Jižní Koreji strach, výsměch i nedorozumění zároveň. Mladý severokorejský vůdce je nevyzpytatelnou postavou opředenou záhadami, která si hraje s ohněm, ale i přes stupňování výhružek podle zasvěcených pozorovatelů válečný konflikt nevyvolá. Vedl by nejspíš k drtivé porážce sice početné, ale špatně vyzbrojené komunistické armády, moderně vybavenými protivníky.

Od 7. března, kdy Rada bezpečnosti OSN zpřísnila sankce vůči KLDR za její únorový jaderný test, přichází téměř každý den z KLDR nové výhružky. Nejprve Pchjongjang vypověděl všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou, včetně dohody o příměří, kterou v roce 1953 skončila korejská válka. Poté severokorejská média oznámila, že Kim uvedl vojáky v předních liniích do "stavu maximální pohotovosti" a varoval před brzkým vypuknutím válečného konfliktu. Naposledy vyzval ambasády v Pchjongjangu, aby raději zmizely z hlavního města. Týkalo se to i českého zastupitelství.

Eskalace napětí vrcholí

Koncem března severokorejský vůdce ve zjevné reakci na přelet dvou amerických "neviditelných" bombardérů nad Jižní Koreou přitvrdil, když oznámil, že "nadešel čas zúčtovat s americkými imperialisty". Počátkem dubna Severní Korea nedovolila stovkám jihokorejských zaměstnanců nastoupit do práce ve společné průmyslové zóně Kesong, která se nachází na území KLDR, a severokorejská armáda oznámila, že dostala "zelenou" k případnému jadernému útoku proti Spojeným státům.

Podle odborníků na situaci v KLDR je severokorejská vojenská technika značně zastaralá a není příliš pravděpodobné, že by s ní Kim mohl výrazněji ohrozit Spojené státy. Jedním z hlavních důvodů Kimova agresivního jednání může být snaha o rychlé vybudování kultu osobnosti. Svoji roli hraje také jeho nízký věk. "Kim měl málo času na přípravu vedení země, a tak nyní musí jednat rychle a agresivně, aby si zajistil celkovou kontrolu," řekl Čchang Jong-sok z univerzity v Soulu.

Kim Čong-un je po svém otci Kim Čong-ilovi a dědečkovi Kim Ir-senovi v pořadí třetím vládcem KLDR z dynastie Kimů. Fyzicky i povahově je prý věrnou kopií svého otce, po němž zdědil i některé zdravotní problémy. Údajně trpí vysokým krevním tlakem a cukrovkou, podle jihokorejské rozvědky příliš holduje alkoholu. Podoba Kim Čong-una byla dlouho zahalena tajemstvím. Na internetu kolovalo pouze pár starých snímků z jeho dětství. Až v září 2010 byla zveřejněna Kimova první oficiální fotografie. Nápadná podoba s jeho otcem vyvolala spekulace, zda nepodstoupil plastickou operaci tváře.

Kariéra dobrého studenta 

Nejmladší syn diktátora Kim Čong-ila a tanečnice Ko Jong-hui se narodil 8. ledna 1983 (podle jiných zdrojů to ale mohlo být také v roce 1982, 1984 nebo 1985). O jeho životě se toho příliš mnoho neví. Vzdělání získal na mezinárodní škole ve švýcarském Bernu, kde do roku 1998 studoval pod jiným jménem, a během svých studií také údajně navštívil Prahu. Podle svých spolužáků byl Kim dobrým studentem, který se kolektivu nestranil. V letech 1998 až 2001 pod jménem Un Pak studoval mezinárodní školu ve švýcarském Liebefeldu a poté se vrátil do KLDR, kde navštěvoval vojenskou akademii.

Kimova politická kariéra začala strmě stoupat v dubnu 2009, kdy byl jmenován do funkce v komisi národní obrany, která je nejdůležitějším orgánem v KLDR. Brzy nato obdržel titul "vynikající soudruh" a před sjezdem vládnoucí Korejské strany práce (KSP) v září 2010 byl jmenován generálem a armáda mu vyjádřila podporu. Na sjezdu samotném se poté stal členem ústředního výboru KSP a místopředsedou ústřední vojenské komise strany. Krátce nato bylo veřejnosti oznámeno, že Kim Čong-un nastoupí po svém otci do čela země.

Nejvyšším vůdcem korejské vládnoucí strany a lidu byl Kim jmenován po smrti svého otce Kim Čong-ila v prosinci 2011, převzal také velení armády a v dubnu 2012 se stal prvním tajemníkem KSP a prvním předsedou Komise národní obrany. Státními médii byl titulován jako "uznávaný generál", "velký následník", "mimořádný vůdce" a "vrchní velitel".

Póza před jásajícími davy

Záhadami je opředené i Kimovo manželství. Jeho manželkou je již od roku 2009 bývalá zpěvačka Ri Sol-ču, která se ovšem na veřejnosti začala objevovat po jeho boku až později. Podle jihokorejských médií se Kim stal koncem loňského roku otcem, KLDR však zatím příchod Kimova potomka na svět oficiálně nepotvrdila.

Kromě korejštiny ovládá Kim i angličtinu, němčinu a francouzštinu. Je velkým fanouškem basketbalu, v oblibě má americký tým Chicago Bulls. Kontroverze vyvolalo letos v únoru Kimovo setkání s bývalým a výstředním americkým basketbalistou Dennisem Rodmanem, který spolu s vůdcem KLDR sledoval v Pchjongjangu basketbalový zápas a poté s ním povečeřel v jeho prezidentském paláci. "Budeme přátelé až do konce života," řekl Rodman Kim Čong-unovi při veřejném proslovu před tisícovkami jásajících lidí.

Pózování před zfanatizovanými davy a pompéznost Kimových prohlášení jsou charakteristickými projevy jednoho z posledních komunistických diktátorů. Je ovšem otázkou, na jak dlouho. Vyvolání válečného konfliktu by mělo pro již tak zbídačenou Severní Koreu naprosto devastující následky. A ústup z výhružných pozic možná konec pro samotného Kim Čong-una.

diktátoři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.