Holohlaví muži by si měli
dávat větší pozor na srdce

Holohlaví muži by si měli
dávat větší pozor na srdce

7. 4. 2013

Holohlaví muži trpí větším sklonem k srdečním potížím než jejich přátelé s bujnou kšticí. Vyplývá to z průzkumu, který provedli vědci v Japonsku. Ukázalo se, že srdeční a cévní choroby hrozí plešatým skoro o třetinu pravděpodobněji než vlasatcům. Odborníci samozřejmě připouštějí, že absence vlasového porostu představuje menší riziko než třeba obezita či kouření. Nicméně průzkum je podle britského serveru BBC třeba respektovat, protože se konal na úctyhodném vzorku téměř 37 tisíc mužů.

Souvislosti mezi vypadáváním vlasů a srdečními chorobami zkoumají výzkumníci z Tokijské univerzity už řadu let. Ukazuje se, že řídnoucí vlas na temeni lze považovat za jeden z rizikových faktorů, jako je třeba věk či rodinné predispozice.

„Zjistili jsme důležité spojení mezi holohlavostí, přinejmenším na temeni hlavy, a rizikem srdečních a cévních onemocnění,“ řekl BBC doktor Tomohide Jamada. Zvyšující se čelo kvůli ubývajícím vlasům je osudem mnoha mužů. Řídnoucí porost zaznamenává polovina padesátníků a čtyři pětiny sedmdesátníků.

„Myslíme si, že tato souvislost existuje, ale není tak silná jako mnoho jiných známých rizikových faktorů, jako je kouření, nadváha, úroveň cholesterolu a krevní tlak,“ uvedl Jamada a doporučil plešatícím mužům, aby zapracovali na změně svého životního stylu.

srdce životní styl
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.