Když je počasí na draka

Když je počasí na draka

13. 11. 2015

Možná si ještě vzpomenete na chvíle, když jste jako děti pouštěli na podzim ručně vyrobené draky. To byla romantika. Klasické pouštění draka, jak je známe z dřívějších let, mělo okouzlující atmosféru.

Ale dnešní doba nabízí zcela jiné možnosti. A zdaleka nejen pro děti – naopak přeje především zkušeným matadorúm. Zaklínací formule zní: kiting.

Právě tak se mimo jiné nazývá pouštění řiditelného akrobatického draka. Oproti těm běžným to není žádný drobeček – může mít rozpětí přes dva metry a dokáže unést statného muže. Pro začátečníky ale doporučujeme velikost okolo 150 centimetrů. Tím samozřejmě nemyslíme, že budete létat, pouze si budete chtít s drakem krásně zalétat.

Moderní draci se vyrábí z ultra lehkých mikro materiálů a svým vzhledem připomínají padák. Stejně tak jsou i sestrojeni. Skládají se z několika vzduchových komor a ovládacích lan či šňůr, na jejichž koncích jsou upevněny držáky.

Nabídka akrobatických řiditelných draků je dnes veliká, vybrat si můžete z jakéhokoli typu a tvaru. Draci jsou taky velice bohatí na design, který má každý drak jiný. Počítejte však s tím, že za kvalitního draka dáte tisícovku. V každém případě vždy žádejte podrobný uživatelský návod.

Pouštění draků přitom není žádnou infantilní zábavou – má totiž více než tisíciletou historii. První záznamy o této činnosti se dochovaly přibližně z 5. století před naším letopočtem. Za vynálezce jsou považováni dva čínští filozofové Mozi a Lu Ban. Drak rovněž patří mezi uznávané náboženské symboly, a proto pouštění draků mělo především náboženský charakter.

Oblíbeným sportem v Asii, zejména pak v Číně, Japonsku a Thajsku bylo bojování s létajícími draky. Drak byl sestrojen tak, aby dokázal přeříznout provázek jiného draka. Pak už záleželo pouze na dovednostech toho, kdo draka ovládal.

Díky kolonizaci Asie se drak rozšířil i do Evropy, a to na přelomu 16. a 17. století. Nejprve se létající draci objevili v Anglii, postupně se rozšířili i do ostatních evropských států a do Ameriky.

hobby zábava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.