Po dlouhé zimě nemusí první
návštěva chaty skončit dobře

Po dlouhé zimě nemusí první
návštěva chaty skončit dobře

13. 4. 2013

Zkušený chatař nebo chalupář dobře ví, že by ve svém rekreačním sídle neměl (obzvlášť přes zimu) zapomínat žádné cennější předměty. Největší pragmatici dokonce zanechávají ve spíži několik konzerv a balených vod s dopisem „vezměte si, co chcete, ale neničte vybavení“.

Přesto letošní první návštěva chaty bude napínavější – skoro o měsíc a půl delší zima totiž nečekaně prodloužila "zlodějskou sezonu". Pravděpodobnost, že tady byla nevítaná návštěva, je proto vyšší.

„Lze předpokládat, že studené jaro se odrazí v policejních statistikách v počtu vykradených chat a chalup,“ domnívá se Jiří Kameník, prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb. „Zloději využijí toho, že majitelé rekreačních objektů buď stále neodzimovali a chaty a chalupy zůstávají prázdné, anebo jsou naopak odzimované a zabydlené na novou sezonu, ale kvůli studeným víkendům na ně jejich majitelé zatím nejezdí.“

Rekreační objekty patří dlouhodobě mezi oblíbená místa nájezdů zlodějských band. Důvody se nabízí, například častá odlehlost objektu, takřka stoprocentní jistota, že je přes zimu bez obyvatel a hlavně fakt, že čeští chalupáři do zabezpečení většinou příliš neinvestují. Vloupat se do chaty nebo chalupy tak zvládne i amatér – často mu stačí pouze šroubovák, kladivo či pilka na železo.  A majitel objektu se o tom dozví až několik týdnů po činu.

Co však dělat, když se první "odzimovací víkend" místo odpočinku a relaxace musíme vypořádat s vypáčenými dveřmi, okenicemi nebo rozbitými okny? V první řadě na nic nesahat a zavolat policii (mobil s sebou). Ne že by se snad dalo spoléhat na dopadení pachatele, ale spíše jde o doklad pro pojišťovnu, která při policejním výjezdu pojistnou událost bez problémů rychle vyřídí. Vyplatí se také po skončení práce policistů pořídit několik vlastních fotografií.

A do budoucna také přemýšlet o lepším zabezpečení objektu. „Určitě doporučuji nešetřit na nových zámcích,“ uvádí Jiří Kameník. „Pokud zloděj do objektu vnikl bez větších problémů, může mít důvod pro další návštěvu.“ Nové špičkové zámkové vložky a visací zámky stojí kolem šesti set až osmi set korun, což je stále velmi dostupná cena. Jsou odolné proti bumpingu, planžetování a zloděj si s nimi neporadí ani s vrtačkou.

chaty a chalupy zloději
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.