Exkurze našich seniorů

Exkurze našich seniorů

13. 4. 2013

Naši senioři si pomalu zvykají na to, že kromě zájezdů, výletů, přednášek, besed jim nabízíme i další aktivity, například nejrůznější exkurze. Letos jsme jich měli už několik. Minulý měsíc jsme navštívili EDĚ (ELEKTRÁRNA DĚTMAROVICE). Této exkurze se zúčastnilo asi 60 seniorů. S takovým  zájmem jsem opravdu nepočítala. Museli jsme se rozdělit na 2 skupiny, tudíž na 2 dny. Ten, kdo v takové „TOVÁRNĚ“ nikdy nebyl, těžko pochopí. Opravdu zajímavá podívaná. Velice zblízka jsme se podívali na místa, odkud nám do našich domácností teče elektrický proud a teplo.

Elektrárna  Dětmarovice byla postavena v letech 1972 - 1976. Svým výkonem 800 MW je největší klasickou elektrárnou na Moravě. Stojí v těsné blízkosti polských hranic a jen kousek od  hlavní železniční tratě Bohumín - Žilina. Elektrárna původně patřila do svazku Ostravsko-karvinských elektráren, od roku 1990 je samostatnou organizační jednotkou. Průměrná denní spotřeba paliva je asi 1600 tun uhlí na jeden blok. To je asi 32 železničních vagónů. Technologické zařízení elektrárny je chlazeno uzavřenými chladícím okruhy, které jsou doplňovány vodou z řeky Olše.

Byla to zajímavá exkurze. Cesta nám trvala vlakem asi 5 minut, následně pěší chůze. Po skoro půl hodince jsme byli na vrátnici. Odevzadala jsem patřičný seznam, podepsala, co bylo potřeba a exkurze mohla začít. Nadšeni jsme byli všichni. Protože jsme na podzim byli na Dlouhých Stráních, kde se nachází vodní elektrárna, hledali jsme cokoliv společného. Nenašli jsme nic. Snad jen to, že v obou případech je výsledkem TEPLO.

Dalším zajímavým místem, který naši senioři měli možnost vidět, byl zimní stadion, golfové hřiště a bazén. V dopoledních hodinách se nás sešlo 14 seniorů u zimního stadionu, kde nás již očekával náš průvodce, se kterým jsem měla vše předem domluveno. Seznámil nás s tím, že stadion byl postavený v 70. letech minulého století, kdy původně sloužil jako otevřené kluziště. Teprve v roce 2000 se mu dostalo zastřešení a tím došlo i k mnohem většímu využití stadionu. Provedl  nás všemi místnostmi.Viděli jsme nejen šatny a sociální zařízení našich sportovců, ale také třeba Sport bar, odkud je nádherný výhled na ledovou plochu.

Měli jsme možnost podívat se i do strojovny, která mnohé z nás zaujala. Kluziště má rozměry 29x50 m. A tato hala je využívána celoročně. V zimě se zde bruslí nebo hraje hokej, v letních měsících se zde naopak můžeme setkat s lidmi, které zajímá badminton, tenis, stolní tenis, volejbal či nohejbal.

Od zimního stadionu vedla naše cesta na Adventure golf. Nachází se přímo naproti stadionu.Tam se nás ujal další ochotný člověk. Celé hřiště měří 1 200 metrů čtverečních. Velice hezký a zajímavý je zde vodopád s potůčkem a jezírky. Kromě půjčovny holí a míčků zde nechybí ani občerstvení a soc. zařízení. Adventure golf má 18 drah a každá se rozkládá na 35 metrech čtverečních. Každá dráha je jiná. Můžeme zde vidět nejrůznější vyvýšeniny, vodní pasti, boule, obrovské kameny…

Tím naše exkurze zdaleka nekončila, odtud jsme šli o pár metrů dál, do aquacentra. Zde jsme si prohlédli nejen plavecký bazén, ale i místa, kam se běžný návštěvník nedostane. Plavecký bazén se svými 5 plaveckými drahami je dlouhý 25 metrů. V relaxačním bazénu můžeme vidět masážní trysky, malý vodopád či chrlič vody. Můžeme se svézt i na 48 m dlouhém tobogánu. Tento bazén je  propojen s venkovním bazénem. Není zapomenuto ani na děti, pro které je zde brouzdaliště. Kromě toho může host navštívit i saunu, masáže či občerstvení. Naše exkurze se vydařila. Byli jsme spokojeni a nikdo nelitoval, že se zúčastnil.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.