Kasparov: šachista, osobnost, boháč. 
Možná i budoucí prezident...

Kasparov: šachista, osobnost, boháč.
Možná i budoucí prezident...

13. 4. 2013

Bez ohledu na to, že se šachem už dávno skončil, stále patří mezi nejslavnější sportovce světa. Je to i dnes všeobecně známá a vážená osobnost, asi nejlepší šachista historie.

Garry Kasparov se narodil 13. dubna 1963 v ázerbájdžánském Baku jako Harry Vajnštejn. Jeho otec byl německý Žid a matka Arménka. V sedmi, kdy mu otec zemřel na leukemii, přijal matčino jméno, pod kterým ho zná celý svět.

Nejmladší mistr světa v historii

Pro šachy měl talent odmalička. V pěti letech uměl hrát, v sedmi se pustil do vážných partií. „Hrál jsem v Sovětském svazu,“ vyprávěl kdysi český velmistr Jan Smejkal. „Analyzovali jsme pozici, když přišel nějaký mladík, naklonil se nad šachovnicí a začal kmitat s figurkami. Remíza, povídá a odchází. Kdo to, k čertu, je? A jak může tak rychle vidět, že pozice je remízová? Analyzovali jsme dál a vida, měl pravdu. Tak jsem poznal Kasparova.“

Mladík nikde neklopýtl. A dočkal se: 9. listopadu 1985 se stal mistrem světa. Ve dvaadvaceti letech, nejmladší v historii. Z trůnu sesadil Anatolije Karpova a vydržel na úplném vrcholu až do roku 2000!

Hrál na šachovinci i na burze

„Pro propagaci šachu udělám cokoliv,“ prohlásil nejednou Kasparov o svém milovaném sportu. A dodržel to. V tom je jeho zásluha. Hrál simultánky proti celým týmům. Nastoupil proti počítačům. Na internetu vybojoval partii proti třem milionům šachistů ze 75 zemí. Hrál s hvězdami showbyznysu. To vše vždy přitahovalo pozornost veřejnosti.

Kasparov vydělal obrovské jmění. Nejen ze šachů, jeho konto vylepšily aktivity s internetem, počítači, sleduje ekonomiku, obchoduje na burze. V Moskvě a Tel Avivu založil šachové školy, do nichž vložil dva miliony dolarů a své jméno.

„Putin? To je přece diktátor!“

Zajímá se o politiku. Kdysi podporoval Borise Jelcina, teď je z něj pravicový liberál. Ostře vystupuje proti současnému ruskému prezidentu Putinovi, o kterém říká, že je diktátor. Třeba jednou na křeslo ruského prezidenta usedne sám.

Je populární, díky stamilionům na svém kontě také nezávislý. Takový je Garry Kasparov, jedinečný šachista, mimořádně inteligentní člověk, osobnost. Muž, kterému právě teď přicházejí z celého světa gratulace k 50. narozeninám.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.