Migréna: kdy si pomůžeme 
sami a kdy už jít k lékaři?

Migréna: kdy si pomůžeme
sami a kdy už jít k lékaři?

14. 4. 2013

Je to velmi nepříjemná choroba, která pacienty trápí i mnoho let. Přitom lidé, kteří ji neznají, mají sklony tohle  bolení hlavy podceňovat. Migréna postihuje pětinu žen a sedm procent mužů. Občasná jednostranná bolest hlavy sužuje hlavně dospělé, mohou ji ale mít i děti. Pokud někdo z rodičů trpívá záchvatovitou bolestí hlavy, měl by na možnost migrény myslet i u svého dítěte, genetická vloha se totiž dědí. 

Záchvat může vyvolat čokoláda, káva, alkohol...

„Bývá to poměrně vzácné, ale existují i dětské migrény, které mohou začít tak v pěti letech. Jsou obvykle pozdě a hůře diagnostikovatelné, protože děti nemusejí mít jako hlavní příznak bolesti hlavy, ale náhlé zblednutí a břišní obtíže. Přesto je to migréna, uvedl neurolog Evžen Nešpor.

Tato nemoc často souvisí s hormony, proto více postihuje ženy. Objevuje se s pubertou a obvykle ustane po klimakteriu. Záchvat ale mohou také vyvolat sýry, čokoláda, káva, alkohol, citrusy či glutaman sodný, hladovění, nedostatek spánku, prudké změny počasí či stres.

Obklady, ticho, temno, chvíle na lůžku

Prevence souvisí s tím, že se člověk těmto spouštěčům vyhne. Při záchvatu uleví studený nebo teplý obklad na šíji a zadní část hlavy, chladný obklad na oči a spánky. Pomáhá pobyt v temné a tiché místnosti a chvilka odpočinku na lůžku.

Kdy vyhledat s migrénou lékaře, záleží na četnosti a síle záchvatů. Když je bolest jednou, dvakrát do měsíce a není mimořádně silná, lze ji léčit vlastními prostředky, tedy analgetiky. Pokud bývá bolest častější, je velmi intenzivní, až invalidizující, pak je na místě vyhledat lékaře, který předepíše antimigrenózní léčbu, řekl Nešpor. S bolestmi hlavy radí jít spíše k neurologovi, i když praktici je umějí léčit také.

Čtyři hodiny až tři dny

Odlišit migrénu od běžných bolestí hlavy není snadné. Migréna je typicky záchvatovitá, postihuje polovinu hlavy, je spojena se zvracením a nucením na ně, přecitlivělostí na světlo a zvuky. U pětiny nemocných jí předchází takzvaná aura, to znamená, že vidí světelné záblesky, mají výpadky zorného pole, mohou ochrnout na půlku těla. Neléčená migréna trvá čtyři hodiny až tři dny. Po záchvatu je nemocný unaven a nemá chuť k jídlu.

nemoci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.