První jarní den nejen v přírodě

První jarní den nejen v přírodě

14. 4. 2013

První jarní den v přírodě? Nikoliv, v knihovně! Ve středu 20. března ráno jsem se vypravila na plánovanou cestu.  Kam? Za novou knihovnou!

Březnové počasí očekávaný příchod jara nepřipomínalo v žádném případě. Na polích ležel sníh a na silnici sněhový poprašek, ve kterém kolo cestou na nádraží zanechávalo zřetelnou stopu. Situace ve městě nebyla o moc lepší. Na krajích chodníků i pod nimi ležely kupky sněhu, bílou barvu připomínal jen vzdáleně a na obloze se honily mraky s hrozbou, že opět bude sněžit. Ale čím více se přibližovala hodina příchodu astronomického jara, mraky se trhaly a na ulice dopadly první sluneční paprsky. Ale nejen na ulice, ale i na davy lidí, kteří houfně směřovali k bývalé továrně Vertex.

Proč právě tam? Protože právě tam, v bývalé továrně na spřádání bavlny a později skleněných vláken ve Wonkově ulici opravené podle architektonické studie od Davida Vávry, se ve 14. hodin slavnostně otevřela a přivítala první čtenáře - Knihovna města Hradce Králové Centrum celoživotního vzdělávání - ústřední půjčovna v Hradci Králové. Knihovna města Hradce Králové začala novou kapitolu v historii své existence. Dočkali se, jak knihovníci, tak čtenáři!

Fakta o knihovně
- sídlí ve Wonkově ulici v bývalé továrně na spřádání bavlny a později skleněných vláken;
   -2004 - první architektonická studie od Davida Vávry;
- rekonstrukce bývalé továrny na centrum stála 200 milionů korun;
- Evropská unie přispěla 130 miliony;
- rozloha - 5600 metrů čtverečných;
- půjčovna pro dospělé, děti, nevidomé, hudební knihovna;
- odpočinková terasa, dětská malírna;
- pracuje tam 43 lidí, ne všichni na plný úvazek;
- nabízí čtenářům čtyři sta tisíc svazků knih;
- disponuje biblioboxem, kam můžete vrátit knihy mimo otevírací dobu;
- roční poplatek 120 korun;

OTEVÍRACÍ DOBA
-
pondělí, středa, čtvrtek, pátek od 8 do 18 hodin
- v úterý od 12 do 18 hodin
- v sobotu od 8 do 12 hodin

Nedočkaví čtenáři netrpělivě postávají před zaskleným vchodem do nových prostor knihovny a ti nejzvědavější nakukují skrze sklo, aby zjistili, že nejlepší bude vyčkat na chvíli, kdy se dveře otevřou a odhalí všechna tajemství nové knihovny. V oknech, zalitých jarním sluncem, je totiž vidět cokoliv jiného, jen ne prostory knihovny.

Krátce před 14. hodinou se před knihovnou seřadí hudební soubor a jejich hudební produkce doprovází příchod vzácných hostů. Po uvítacích projevech ředitelka knihovny Barbora Čižinská a primátor Hradce Králové Zdeněk Fink společně přestřihují pásku a knihovna se otevřela čtenářům.

Konečně zde budou pod jednou střechou pracovat hlavní půjčovny a specializovaná pracoviště - ústřední půjčovna pro dospělé, ústřední půjčovna pro děti, hudební knihovna, zvuková knihovna pro nevidomé a slabozraké, referenční centrum a nově také středisko Europe Direct, knihařská dílna, literární kavárna a galerie s víceúčelovým sálem, dále foyer prvního patra, které se stalo neplánovanou druhou výstavní prostorou.

Vcházíme. Před námi se otevřela vstupní hala s recepcí, odkud můžeme výtahem či po schodech navštívit další prostory knihovny. Postupně procházím celou knihovnou vonící novotou, obdivuji množství knih ve volném výběru v dospělém i dětském oddělení i útulná zákoutí pro nerušené listování knihami. Vystoupám až na střechu s otevřenou terasou ač první jarní den, zasněženou, s výhledem na město a po náročné prohlídce odpočívám v Písmenkové kavárně v přízemí. Je čas na zpáteční cestu.

Prostory nové knihovny jsou moderní, příjemně barevné a poskytnou čtenářům, knihovníkům i návštěvníkům veškerý komfort. Určitě stojí za vidění.
Neváhejte a přijďte či přijeďte se nejen podívat na krásné prostory nové knihovny, ale i přihlásit se pokud ještě nejste registrováni. Jste srdečně zváni.

První jarní den se opravdu vydařil, v přírodě i v knihovně!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%