Penzisté chtějí pracovat. Už
to chápou i zaměstnavatelé

Penzisté chtějí pracovat. Už
to chápou i zaměstnavatelé

14. 5. 2015

Patnáct tisíc. O tolik se za loňský rok zvýšil počet lidí, kteří chodí do zaměstnání, přestože už jsou v penzi. Jistě, velkou roli v tom hrají nic moc důchody, ale ne tu hlavní. Většina těch, kteří mají o práci zájem, si zkrátka říkají: Doma se nudíme, pracovat chceme - a nejen kvůli penězům.

„Podle našich údajů si přivydělává deset procent penzistů, to znamená, že do práce chodí nebo podniká kolem sto padesáti sedmi tisíc lidí, kteří pobírají důchod,“ říká Dalibor Holý z Českého statistického úřadu.

Podle statistiků nemají plné tři pětiny českých seniorů dlouhodobý zdravotní problém, což znamená, že klidně mohou dělat, co je baví a na co se cítí. Potíž je v tom, že pracovních míst pro seniory je málo. Ale zdá se, že v tomto směru se něco mění.

Budeme vás potřebovat

Statistici poprvé oficiálně nastínili prognózu, podle které zaměstnavatelé prostě musí se seniory počítat a časem si je dokonce budou muset předcházet. „Demografická situace mluví jasně,“ uvádí Dalibor Holý. „Ročníky, kterým je dnes kolem dvaceti, jsou o třetinu slabší než ročníky, jimž je kolem šedesáti. Aby pracovní trh fungoval, je nezbytné, aby senioři pracovali déle,” podotýká.

A psycholog Slavomír Hubálek doplňuje: „Moudrý manažer si v týmu nechává staršího zkušeného člověka, protože ví, že v něm má nezastupitelnou roli. Tým složený jen z mladých dravců nikdy nebude fungovat tak dobře, jako ten, ve kterém je někdo zkušený, koho už nezajímá boj o pozice, ale naopak výsledky práce.”

Z výzkumu společnosti Respektinstitut vyplývá, že o práci projevuje zájem padesát dva procent českých seniorů. „Máme zkušenosti, že senioři mají často zájem o práci na plný úvazek, ačkoli si mnozí zaměstnavatelé myslí, že se pro ně hodí především úvazky částečné,” říká Tomáš Dombrovský ze společnosti, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz.

Podle něho senioři v posledních letech velmi často zkoušejí najít práci právě přes internet. A to je pro zaměstnavatele velmi důležitá zpráva. Už dávno neplatí, že práce pro seniora rovná se především posedávání ve vrátnici či uvádění hostů do divadla. Český statistický úřad má jasná čísla: Pětina lidí ve věku mezi pětašedesáti a pětasedmdesáti lety používá každý den běžně počítač, mobil používají už více než tři čtvrtiny lidí starších pětašedesáti let. Každý dvacátý senior má zařízeno elektronické bankovnictví.

„Uplatnění seniorů silně souvisí s jejich vzděláním a dřívějším pracovním postavením,“ vysvětluje Dalibor Holý. „Asi šedesát tisíc seniorů se uplatňuje ve vysoce kvalifikovaných profesích, například ve vědě je nyní ve starobním důchodu každý dvanáctý pracovník.”

Vzdělanější ve výhodě

Takže zatímco na jedné straně někteří senioři slyší: „Pane profesore, hlavně neodcházejte, co si bez vás počneme”, jiní, kterým je něco málo přes padesát, marně obcházejí úřady práce. V tomto směru totiž věk nehraje roli a stejně jako u mladých lidí platí: Kdo má znalosti z oboru, o který je zájem, práci najde. Z vysokoškolsky vzdělaných penzistů loni pracoval dokonce každý pátý, naopak z penzistů se základním vzděláním jen každý sedmdesátý.

Teď záleží na tom, jak se zprávami statistiků naloží manažeři a majitelé firem. Zda pochopí, že starší zaměstnanec je mnohdy větší výhra než mladý ambiciózní „loktař“, kterému jde obvykle pouze o osobní prospěch.

Podobně jako v jiných oblastech se také na trhu práce začínají objevovat první z těch, kteří v seniorech vidí zajímavou cílovou skupinu. Kategorie přímo pro starší zájemce zavádí řada pracovních webů, mezi nimi také váš i60.cz v rubrice Práce pro seniory.

penze práce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.