Očkování proti tetanu: 
pro seniory jednou za deset let

Očkování proti tetanu:
pro seniory jednou za deset let

15. 4. 2013

Interval očkování dospělých proti tetanu by se mohl prodloužit na patnáct až dvacet let, tedy o pět let. Senioři nad šedesát let a chronicky nemocní by však i nadále byli očkováni za deset let. Na intervalech očkování dětí se nic nemění.

„Zatím je u dospělých interval deset až patnáct let, a protože protitetanová vakcína je poměrně velmi silná, zachovává výraznou imunitu, tak není problém interval prodloužit,“ řekl šéf české vakcinologické společnosti Roman Prymula. Ke změně intervalu vedly podle něj spolu s informací o dostatečné hladině protilátek také nedávné výpadky dodávek protitetanové vakcíny a ekonomické záležitosti. „Když budeme přeočkovávat méně, tak na tom stát něco ušetří,“ přiznal Prymula. Ujistil, že v tuto chvíli se podařilo zajistit náhradní dodávku vakcíny, je zejména pro urgentní použití, třeba na chirurgiích po úrazu.

K zachování dosavadního intervalu u lidí nad šedesát let Prymula řekl, že obecně se lidem ve starším věku tvoří méně protilátek, takže u nich by interval zůstal desetiletý. U ostatní populace by se zřejmě stanovil věk, ve kterém musí dojít k přeočkování – například v 25 a 45 letech. Nyní je očkován každý jindy, i proto lidé ztrácejí o svém očkování přehled. Při úrazu tak dostávají vždy znovu protitetanovou injekci, pokud mají více úrazů za sebou, dostanou tuto injekci opakovaně. Předávkování ale nehrozí, případné vedlejší účinky vyšší dávky jsou jen místní, projeví se třeba zarudnutím v místě vpichu.

očkování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.