Londýn se chystá na velký
pohřeb Thatcherové

Londýn se chystá na velký
pohřeb Thatcherové

16. 4. 2013

Londýn ve středu 17.4. pohřbí bývalou britskou premiérku Margaret Thatcherovou, která v 87 letech zemřela minulý týden. Obřad formálně nebude na státní úrovni, ale chystanými vojenskými poctami a všeobecnými přípravami, jež události předcházejí, se mu prakticky vyrovná. Konzervativní politička vedla britskou vládu v letech 1979-1990, kdy zavedla tvrdé rozpočtové škrty, odstátnila velké podniky a zlomila dosud mocné odbory. V zahraniční politice kladla nekompromisní odpor komunistickému bloku a podporovala disidenty.

Obřad, který organizuje vláda konzervativců, k nimž Železná lady patřila, svou velkolepostí možná překoná pohřby královny matky Alžběty z roku 2002 a lady Diany z roku 1997. Tvrdí se dokonce, že půjde o největší pohřeb v zemi od smrti premiéra z druhé světové války Winstona Churchilla, jenž zemřel v roce 1965.

Churchillovi se při pohřbu dostalo výjimečně nejvyšších poct náležejících v Británii pouze královnám a králům. Stejně výjimečných poct se v roce 1852 dostalo ještě zemřelému vévodovi z Wellingtonu, vítězi nad Napoleonem v bitvě u Waterloo v roce 1815.

Pohřeb Margaret Thatcherové začne ve 13:00 středoevropského času v londýnské katedrále svatého Pavla, která pojme 2300 lidí. Smuteční obřad bude vysílat televize v přímém přenosu.

Nácvik ceremonie ukázal, že rakev zahalenou britskou vlajkou ponesou uniformovaní vojáci za smutečních pochodů od Beethovena a Chopina. Nejprve poputuje rakev z parlamentu ve Westminsteru, v jehož kapli Panny Marie by měla být dnes uložena přes noc, do kaple britského královského letectva. Odtud ji na dělostřelecké lafetě povezou ulicemi centra Londýna až do katedrály. Cestu do chrámu budou lemovat řady vojenských námořníků.

Pozváni byli mimo jiné představitelé asi 200 států a organizací a více než 2000 osobností, včetně kolegů a přátel Thatcherové. Mezi pozvanými jsou všichni dosud žijící členové vlád Margaret Thatcherové, bývalí britští premiéři či šéf labouristické opozice Ed Miliband. Královna Alžběta II. už potvrdila účast, stejně jako kanadský premiér Stephen Harper, bývalí labourističtí premiéři Tony Blair a Gordon Brown. Pozváni byli i bývalí američtí prezidenti a také ten současný, Barack Obama. Naopak pozvání ze zdravotních důvodů odmítli někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov a vdova po bývalém americkém prezidentovi Ronaldu Reaganovi Nancy.

Z České republiky pojedou na pohřeb předseda vlády Petr Nečas a exprezident Václav Klaus, který je velkým stoupencem Thatcherové.

Železná lady, která zemřela na mozkovou mrtvici, podle mluvčího její rodiny varovala před okázalostmi při posledním rozloučení. Také nepovažovala za vhodné, aby její rakev byla oficiálně vystavována na katafalku, což se britská vláda rozhodla respektovat. Objevovat by se v co nejmenším rozsahu měly na pohřbu i květiny. Peníze, které by na tento účel byly vynaloženy, mají být věnovány charitě.

Kremace se uskuteční už je v rodinném kruhu v Mortlake v jihozápadním Londýně. Popel má být uložen vedle urny manžela expremiérky Denise na hřbitově Královské nemocnice v Chelsea.

politika státní pohřeb
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%