Lubomír Lipský: Raději se
opotřebuji, nežli zrezivím

Lubomír Lipský: Raději se
opotřebuji, nežli zrezivím

19. 4. 2013

Už neuvěřitelných 63 let působí na jevišti Městských divadel pražských (MDP) oblíbený herec Lubomír Lipský. Minulý pátek mu v předstihu blahopřáli kolegové z Divadla na Jezerce, kde nyní hostuje v inscenaci komedie Charleyova teta. Pan Lipský slaví 19. dubna oslaví devadesátiny.

„Od roku 1964 jsem tuto titulní roli v Divadle ABC absolvoval třistakrát, navíc jsem v ní hostoval ve Zlíně, Brně, Pardubicích a u ochotníků. Celkem šlo tak o 500 repríz,“ usmívá se Lipský. V další inscenaci této hry v MDP, která měla po jeho pětaosmdesátinách derniéru, hrál advokáta Spettigua, a podílel se tak na 350 reprízách. Na Jezerce je v ní obsazen do role sluhy Brasseta.

Slaví se – jak jinak – prací

Své životní jubileum oslavuje prací, když se hned třikrát tento týden objeví v Divadle ABC v úspěšné komedii Pan Kaplan má třídu rád. Dvě z repríz jsou určeny 17. a 18. dubna veřejnosti, hlavní benefiční představení je plánováno přímo v den jeho narozenin 19. dubna převážně zvaným hostům. V této inscenaci využívá oblíbený komik i své muzikantské nadání: v mládí hrál na saxofon, klarinet, trubku, tubu, pozoun a klavír. Spolu se zpěvem uplatnil dva posledně jmenované nástroje v karlínském muzikálu Sny z Nového Yorku, ve kterém si jako kabaretiér troufl i na kankán. Před 15 lety právě za tuto roli převzal Thálii. Na pozoun hraje i v představení o panu Kaplanovi a sklízí uznání vždy zaplněného hlediště.

„Vždycky jsem se snažil, abych vkusně pobavil a rozesmál publikum,“ říká o svém uměleckém krédu Lipský, který si rád po práci dopřeje sklenku dobrého vína. A protože ani ve vysokém věku nepolevuje a hostuje navíc i v Divadle U Valšů v inscenaci Manžel pro Opalu, v posledních letech se přiklání spíš k dalšímu heslu – že je totiž lepší se opotřebovat, nežli zrezivět.

Legendární české komedie

Pelhřimovský rodák se zviditelnil sérií scének o Hlustvisihákovi, v nichž přitroublý vrátný debatuje s návštěvníkem toho jména. Legendami jsou filmové komedie Jáchyme, hoď ho do stroje, Slaměný klobouk, Ať žijí duchové, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Císařův pekař, pekařův císař. Jedna ze sudiček mu prý při narození předpověděla, že už v mládí bude hrát dědky. I to se mu splnilo, když s Ladislavem Trojanem a Janem Skopečkem ztvárnil roli nejstaršího v sérii "Tří chlapů v chalupě –  družstevníků z Ouplavic". Přitom mu tehdy bylo pouhých 36 let.

„Už jako kluk jsem jako záskok u pelhřimovských ochotníků hrál Matku větru, další ženu jsem si zahrál v komedii svého bratra Oldřicha Šest medvědů s Cibulkou,“ podotýká Lipský, který má v herecké knížce přes dvě stě divadelních rolí. Další více než stovku ztvárnil ve filmu.

V Divadle ABC si mohou zájemci prohlédnout výstavu fotografií mapující hereckou dráhu tohoto výrazného a oblíbeného herce. Také Jezerka jeho devadesátiny připomíná fotografiemi ve foyeru, které ho zachycují na jevišti, ve filmu i v soukromém životě.

Manželka Věra (rozená Kittlerová) byla tanečnice. Dcera Taťána je překladatelka, syn Lubomír se částečně potatil – vystudoval FAMU a zabývá se filmovou režií.

herecké legendy výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.