Století valčíku a polky
z dob monarchie

Století valčíku a polky
z dob monarchie

19. 4. 2013

Expozice Století valčíku a polky, která byla právě zpřístupněna veřejnosti v Českém muzeu hudby v Praze, je posledním dílem cyklu výstav Monarchie. Představí dva proslulé tance a hudební unikáty, jako například originální rukopis nejslavnější světové polky českého původu Škoda lásky Jaromíra Vejvody nebo autograf polky z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany.

Interaktivní výstava zasvětí návštěvníky do taje tance nejen za vlády Františka Josefa I., ukáže honosnou plesovou módu nebo společenská pravidla. Výstavou Století valčíku a polky Národní muzeum uzavírá úspěšný výstavní cyklus Monarchie. Jeho části Sportsmeni v zemích českých, Krmě-jídlo-žrádlo, Po stopě Karla Maye, Monarchie, Dětský svět za císaře pána a Člověk ve fotografii do dnešních dnů zhlédlo v pražských objektech Národního muzea téměř 130 tisíc lidí. 

"Jsem rád, že i v průběhu rekonstrukce dokážeme připravovat kvalitní a pro návštěvníky zajímavé akce a prezentovat bohatství našich sbírek," uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výstava Století valčíku a polky přiblíží oblíbené párové společenské tance valčík a polku, které vznikly na území habsburské monarchie, nostalgickou atmosféru plesů a dobové společenské zábavy. Pozornost je věnována také vývoji a proměnám valčíku a polky až do dnešních dnů.

Návštěvníci uvidí hudební nástroje, honosné plesové oděvy a doplňky, vějíře a šperky, pozvánky na plesy, taneční pořádky, módní grafiky, ale také originální autografy polek či valčíků nejslavnějších českých skladatelů - Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. "Hledali jsme téma, které se v době Rakouska-Uherska týkalo co největšího počtu lidí," podotkla komisařka výstavy Eva Paulová.

Desítky exponátů a řada interaktivních prvků umožní zájemcům poznat výstavu všemi smysly. Do sluchátek a k tanci budou hrát známé i neznámé melodie, instruktážní videa jak tančit valčík a polku navodí atmosféru tanečních a projekce z Mistrovství České republiky ukážou, jak se oba tance dnes tancují na nejvyšší úrovni.

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.