Foto

Inspekce tvrdě trestá nekalé
předváděcí akce pro seniory

19. 4. 2013

Počet podvodných předváděcích akcí pro dříve narozené výrazně stoupá, a Česká obchodní inspekce (ČOI) je proto začíná trestat stále důrazněji. Jen v prvním letošním čtvrtletí uložila za použití nekalých obchodních praktik na předváděcích akcích pokuty za 5,4 milionu korun. Tažení proti nepoctivým prodejcům provází i nový film.

„Nekalých obchodních praktik na předváděcích akcích, včetně agresivních, přibylo,“ potvrdil ředitel ČOI Vladimír Velčovský. Nejvyšší pokutu, 1,8 milionu korun, dostala Česká reklamní společnost. Celkem inspektoři v prvním kvartále roku provedli 113 kontrol, porušení předpisů zjistili v 92 případech a uložili celkem 37 pokut.

Vedle pokut inspekce podala příslušným živnostenským úřadům návrhy na odebrání živnostenského oprávnění. „Tyto praktiky uplatňované vůči důvěřivým seniorům zaslouží maximální výši pokut a zrušení živnostenského oprávnění, což jsme navrhli v uplynulých týdnech ve třech případech: 1. České reklamní společnosti, společnosti Czech reisen a také u podnikatele Františka Tůmy z Prahy. A další mohou následovat,“ řekl Velčovský.

Prodávající nejčastěji porušovali zákon o ochraně spotřebitele. Většinu zjištěných porušení tohoto zákona tvořilo prokázané používání některé z forem nekalých obchodních praktik, včetně agresivních. „Ty spočívaly zejména ve vytváření klamného dojmu, že spotřebitel vyhrál či vyhraje, pokud bude jednat určitým způsobem, ačkoliv ve skutečnosti žádná taková výhra nebo výhoda neexistovala, nebo pro její získání musel spotřebitel vynaložit finanční prostředky,“ píše se ve zprávě ČOI.

Tuzemská kina zároveň začala promítat dokument Šmejdi režisérky Silvie Dymákové, která drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory zaznamenala skrytými kamerami. Díky sponzorům mají lidé starší 65 let možnost vidět film zdarma.

 

Pokuty firmám, které podle ČOI klamou seniory
1. Česká reklamní společnost (1.794.000 Kč)
Reklamní společnost Senior (520.000 Kč)
Czech reisen (500.000 Kč)
Agentura Zákoutí (400.000 Kč)
František Tůma (300.000 Kč)
Verdano (115.000 Kč)
Global Innovation, dříve Swiss Natur Solution (80.000 Kč)
Endemos distribution (59.000 Kč)
Mabelo Invest (50.000 Kč)
David Zauer (50.000 Kč)
Vaše zdraví (50.000 Kč)

Zdroj: ČOI

klamání zákazníků předváděcí akce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...