Historickým sídlem roku
2012 se stala Jilemnice

Historickým sídlem roku
2012 se stala Jilemnice

18. 4. 2013

Historickým městem roku 2012 se stala Jilemnice na Semilsku. Ocenění je odměnou za nejlepší péči o památky na základě dotačního programu ministerstva kultury. Starosta podkrkonošského města Vladimír Richter si titul a milion korun určený na další opravy památek odnesl z vyhlášení na Pražském hradě.

Koná se tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který se od roku 1983 slaví právě 18. dubna. Do soutěže se letos přihlásilo 46 subjektů, do dalšího kola postoupilo z jednotlivých krajů 14 návrhů, z nichž vzešli tři finalisté. Vedle Jilemnice byl nominován Příbor a Cheb. Jilemnice byla letos ve finále soutěže, která se pořádá od roku 1995, už potřetí.

Ve městě žijícím bohatým kulturním a společenským životem životem působí například Jilemnický okrašlovací spolek a Jilemský spolek paní a dívek. Do Programu regenerace se zapojilo v roce 1993, městská památková zóna byla vyhlášena o tři roky dříve.

 

Jilemnice, Historické město roku 2012
* Leží v Libereckém kraji v okrese Semily v nadmořské výšce kolem 450 metrů, je přirozeným centrem západních Krkonoš.
* Vzniklo jako hospodářské centrum štěpanického panství Valdštejnů zřejmě počátkem 14. století. První zmínka pochází z roku 1356 (o zdejší faře), první doklad o Jilemnici jako městečku z roku 1492. Město patrně vyrostlo takzvaně na zelené louce, svědčí o tom rozlehlé čtvercové náměstí a pravidelný systém ulic. Největší rozvoj je spojen s rodem Harrachů, do jehož majetku se dostalo počátkem 18. století.
* Cenné historické jádro tvoří mimo jiné Masarykovo náměstí s klasicistními domy, Zvědavá ulička s přízemními roubenými domky, kostel sv. Vavřince, radnice, budova spořitelny, zámek (nyní Krkonošské muzeum), nedaleký bývalý pivovar a další. Velká část města s kostelem a radnicí je nově postavena po požáru v roce 1788.
* Město má zhruba 5600 obyvatel a tvoří je tři místní části - Jilemnice, Hrabačov a Javorek.
* Na rozdíl od většiny měst a obcí v okolí byla Jilemnice od založení osídlena převážně českým obyvatelstvem.
* V minulosti ve městě převládalo sklářství, plátenictví, zpracování lnu, vzniklo tam několik textilek (Hybler, Technolen), v současnosti k největším průmyslovým závodům patří výrobce autopříslušenství Ateso a producent umělých střev Devro (dříve Cutisin).
* Jilemnice je známa jako kolébka českého lyžování (první lyže nechal přivézt hrabě Harrach v roce 1892), vyráběly se tam jedny z prvních lyží na území Čech. Ve městě také vznikl druhý mimopražský odbor Klubu českých turistů (1889). Rozvoj zdejší turistiky je spojen především se jménem propagátora Krkonoš Jana Buchara. V současnosti je město také centrem českého sumó (japonské bojové umění).
* Ve městě nebo v blízkém okolí se narodili například spisovatelé Jaroslav Havlíček a Jan Weiss, skladatel, hudebník a výtvarník Jiří Šlitr (Zálesní Lhota), malíř František Kaván (Víchovská Lhota), herec Stanislav Zindulka, fotograf Zdenko Feyfar, geolog František Pošepný, chemik Josef Hanuš, lyžař Bohumil Hanč (Benecko) nebo skokan na lyžích Pavel Ploc.
* Oblíbenou turistickou atrakci je obří sněhová socha Krakonoše, která pravidelně zdobí zdejší náměstí. 

města
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.