S podzimem přichází nejlepší
čas na sázení dřevin

S podzimem přichází nejlepší
čas na sázení dřevin

9. 10. 2015

Konec letních radovánek, nastal čas na očistu těla i duše manuální prací. Sázení dřevin, ať už jehličnanů či listnatých stromů nebo keřů, je vhodné právě v podzimním období. Takže: rukavice, motyčku a hodně invence!

Nejvhodnější dobou k sázení většiny opadavých listnatých druhů je říjen a listopad. Do počátku zimního období i během zimy, pokud je mírná a příliš nemrzne, vytvářejí dřeviny nové kořínky a zjara brzy startují do nové vegetace, což se na rozdíl od dřevin vysazených na jaře projevuje lepším růstem a rychlejším vývojem.

Dřeviny sázíme do zhruba měsíc předem připravených jam. Pro ovocné stromky mají být 50 - 60 cm hluboké a 80 - 100 cm široké. Větší rozměry platí pro méně úrodné půdy. Ve větrných polohách nebo pro stromky štěpované na podnožích tvořících slabší kořenovou soustavu zarazíme nejprve do jámy kůl, v dolní části opálený proti hnití. Kůl má sahat u klasických tvarů asi 10 cm pod nejspodnější větev zasazeného stromku. U štíhlých vřeten prochází kůl celou korunou.

Pro vytvoření zásoby živin zaryjeme do dna jámy 1 kg mletého vápence, 1 kg mletého fosfátu a 0,1 kg síranu draselného. Stejné množství hnojiv promícháme do zeminy, kterou dáme do dolní poloviny jámy. Dusíkatá hnojiva nepřidáváme. Pokud je zemina vykopaná z jámy méně úrodná, zlepšíme ji kvalitním kompostem.

Pamatujte, že jáma musí být hlubší a širší než je kořenový bal stromku dosud uvězněného v pěstebním kontejneru. Sázíte-li stromky, které nebyly pěstovány v kontejneru, jáma musí být minimálně tak veliká, aby se konce kořenů neohýbaly vzhůru. Pokud byly kořeny zabaleny například v jutovém pytli, tak jej v jámě opatrně uvolníme a kořeny opatrně rozprostřeme.

A co zasadit? To je právě na vaší invenci. Z ovocných stromů doporučují odborníci sázet na podzim především jádroviny a ořešák. Ale rozhodně nic nezkazíte ani s peckovinami, které byly ještě donedávna doménou jara. A ty ostatní? Zkuste třeba javor, jírovec nebo jeřáb. Anebo něco jiného, co vám udělá radost.

hobby stromy zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.