Turisty čeká v létě v Chorvatsku
rychlejší odbavení na hranicích

Turisty čeká v létě v Chorvatsku
rychlejší odbavení na hranicích

19. 4. 2013

Vstup Chorvatska do Evropské unie v červenci letošního roku pocítí čeští turisté v rychlejším odbavení na hranicích, zlevnit by v Chorvatsku mohly potraviny. Vyplývá to z údajů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) a analytické společnosti Mag Consulting. Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější letní destinací českých turistů.

Češi budou moci od začátku prázdnin cestovat do Chorvatska bez pasu jen na občanský průkaz. Kontroly turistů na hranicích by měly od letošního léta zrychlit nejen díky zrušení celních kontrol. „Na některých chorvatských hraničních přechodech se Slovinskem a Maďarském bude možné se od letošního léta setkat se společnými hraničními kontrolami, což bude v praxi znamenat, že turista bude muset na hranicích zastavit kvůli hraniční kontrole pouze jednou,“ uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Kontroly osob na hranicích Chorvatska s dalšími unijními státy budou zcela zrušeny až se vstupem země do schengenského prostoru. To by podle vyjádření chorvatského ministerstva vnitra mělo nastat přibližně do dvou let.

Vstupem do EU se rovněž otevře chorvatský trh, dovážené zboží se navíc nebude proclívat. „V tomto směru lze očekávat zlevnění cen potravin vlivem zvýšené konkurence například polského a italského trhu. Na zvýšení cen potravin si v předchozích letech stěžovali zejména turisté s vlastním stravováním,“ řekla tajemnice asociace Kateřina Petříčková.

Do Chorvatska loni podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo 806 tisíc českých turistů. Češi se tak podílí na celkovém počtu zahraničních návštěvníků v Chorvatsku z pěti až sedmi procent. „I díky vstupu Chorvatska do EU dojde v letošním roce k dalšímu meziročnímu navýšení počtu příjezdů českých turistů do Chorvatska, kterých podle našich odhadů vycestuje 830 až 850 tisíc," dodal analytik Beránek.

Hlavními lákadly v Chorvatsku pro Čechy zůstávají krátká dojezdová vzdálenost k moři, stabilní pěkné počasí, kvalitní ubytování a gastronomie, příroda a historické památky.

dovolená Chorvatsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.