Památná prvenství Stavovského 
divadla: Don Giovanni nebo hymna

Památná prvenství Stavovského
divadla: Don Giovanni nebo hymna

20. 4. 2013

Je to jedna  z nejstarších evropských divadelních budov. Základní kámen byl položen 7. června 1781 a už za necelé dva roky, 21. dubna 1783, následovalo slavnostní otevření Lessingovou tragédií Emilia Galotti.

Mozart by svou šatnu poznal

Reprezentativní Stavovské divadlo (zpočátku Hraběcí Nosticovo divadlo) postavené v klasicistním slohu je nejstarším dochovaným divadelním domem v Praze. Například vůbec poprvé tu zazněla 29. října 1787 Mozartova opera Don Giovanni a v roce 1834 při premiéře Tylovy Fidlovačky budoucí česká národní hymna Kde domov můj? Stavovské divadlo, které právě slaví 230 let od svého otevření, má tedy rozhodně na co vzpomínat. 

„Kdyby Wolfgang Amadeus Mozart dnes zavítal do Prahy, město by nepoznal, ale svoji šatnu ve Stavovském by určitě našel,“ prohlásil na začátku 80. let muzikolog Václav Holzknecht.

Název se měnil několikrát

Stavbu budovy na Ovocném trhu financoval osvícenský aristokrat František Antonín hrabě Nostic-Rieneck, který k tomuto účelu daroval svůj pozemek. Zpočátku se tu uváděly především německé činohry a italské opery, později se začalo hrát i česky. Koncem 18. století divadlo zakoupili čeští stavové.

V průběhu historie scéna několikrát měnila název, dříve narození ji mohou znát i jako Tylovo divadlo. Dnešní staronový název nese Stavovské divadlo od roku 1990. V projektu transformace Národního divadla (Stavovské divadlo je jeho druhou scénou) počítají experti s tím, že toto jeviště bude i nadále místem činohry i opery. Během loňských deseti měsíců hostilo jeviště Stavovského divadla přesně 288 představení – 165 činoherních, 77 operních, 11 baletních a 35 pohostinských.

Nový pražský divadelní almanach

Jubileum připomíná nová publikace Pražský divadelní almanach – 230 let Stavovského divadla. Ve spolupráci s Národním divadlem ji vydal Institut umění – Divadelní ústav (IDU). 

Česká první scéna přichystala pro veřejnost v rámci oslav kulatého výročí mimořádnou nabídku 2+1 vstupenka zdarma na všechna představení. Pokud si tedy zakoupíte dvě vstupenky na květnová představení souborů Národního divadla hraná ve Stavovském divadle, obdržíte třetí lístek zdarma. Tuto nabídku lze využít pouze v pokladnách Národního divadla od 21. do 26. dubna.

 

Co možná o Stavovském divadle
ještě nevíte a chtěli byste vědět
HLEDIŠTĚ PŮVODNĚ POJALO tisíc diváků, dnes je kvůli většímu pohodlí návštěvníků kapacita snížena na 659 míst. 
MILOŠ FORMAN tady natáčel některé scény do svého filmu Amadeus (1984), za který pak získal osm Oscarů.
NEJPROMINENTNĚJŠÍ LÓŽE ve Stavovském divadle jsou císařská a prezidentská. Zatímco z císařské, která se nachází přímo naproti jevišti, je krásně vidět, prezidentská lóže je napravo od jeviště a výhled z ní je nevalný.
NEJDRAŽŠÍ VSTUPENKY jsou na operu, v posledních letech už překonaly tisícikorunovou hranici. Za pěkný lístek do přízemí nebo do lóže zaplatíte na večerní představení 1100 korun, někdy i více.

divadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.