Foto

Nenaleťte obchodníkům
s cennými papíry

8. 3. 2012

Způsoby, jak nás připravit o peníze se zdokonalují, často jsou podvedeni i vzdělaní lidé. Tady je příklad.

Jistý muž z Ostravska přišel nedávno o pět milionů korun jen proto, že se snažil rozmnožit své celoživotní úspory obchodováním s cennými papíry. To, co je mezi seniory v zahraničí běžné, se my Češi teprve učíme. Když už se nám za celý život podařilo něco naspořit, je škoda, aby peníze jen tak ležely v bance, natož někde v šuplíku. A tak se čím dál více zajímáme o možnosti, jak své úspory ještě o něco vylepšit. Proč ne třeba investováním do podílových fondů či obchodováním s akciemi? Jenže, přiznejme si, moc podrobností o této oblasti byznysu nevíme.

„O celoživotní úspory ročně přichází tisíce Čechů, kteří naletí na triky a fígle nepoctivých obchodníků s cennými papíry,“ říká Pavel Kočalka z firmy KLV Consulting, která se snaží lidem radit, jak z takových zapeklitých situací ven.

„Mnozí lidé si vůbec neuvědomí, jak moc je podezřelé, když se objeví naprosto jedinečná nabídka na rychlé zbohatnutí, která je asi stejně tak výhodná jako oběd zdarma při zakoupení hrnců v ceně nad čtyřicet tisíc. Lidí, kteří se nechali okrást během investování do cenných papírů, přitom v Česku republice neustále přibývá,“ upozorňuje.

Nejedná se jen o seniory, rádoby obchodníci s cennými papíry se zaměřují na všechny věkové kategorie, ovšem právě lidé ve věku kolem šedesátky jsou pro ně zajímavou cílovou skupinou. Něco totiž zpravidla mají naspořeno, s finančními transakcemi nemají velké zkušenosti a spojuje je zájem si na penzi svou finanční situaci ještě trochu vylepšit.

Už zmíněný muž investoval prostřednictvím obchodníka pět milionů. Za pět let mu pak z nich zbylo ani ne půl milionu. Ziskuchtivý makléř spoléhal na jeho důvěru a takhle to dopadlo. Jde totiž o to, že obchodníci si z každé transakce berou tučnou provizi. Když jich udělají třeba třicet za měsíc, může být provize vyšší než zisk, což ovšem zjistíme až časem, když už je pozdě. Nadměrné obchodování s cennými papíry je přitom nezákonné, makléř z něj může mít malér, jenže to by na něj důvěřiví klienti museli zavčasu upozornit.

„Čím více transakcí, tím vyšší provize do kapsy obchodníka. Lidé pak na doporučení obchodníků prodávají a nakupují cenné listiny v tak zběsilém tempu, že si ani nevšimnou, že jen na poplatcích za uskutečněné transakce utopili celou svoji počáteční investici,“ varuje Pavel Kočalka ze společnosti KLV Consulting.

Za druhé pololetí loňského roku už společnost řešila dvě stě padesát investorů, kteří podobným způsobem někomu naletěli. Často se přitom jedná o vzdělané lidi. Je to škoda, obchodování s cennými papíry může naše úspory příjemně rozmnožit a proto není třeba jej kvůli různým vychytralým podvodníkům zatracovat. Jen bychom měli mít jasno, co to vlastně obnáší.

Jak na to?

  1. Nejjistější je investovat prostřednictvím zavedené banky, pokud se obracíme přímo na obchodníka, zkontrolujte si, zda má licenci České národní banky. Pokud ji sám nepředloží nebo nám kvůli něčemu nepřipadá důvěryhodný, pryč od něj.
  2. Pokud s ním cokoli sepisujete, poraďte se před tím s právníkem. Je lepší za radu obětovat dva tisíce, než pak o sto tisíc přijít.
  3. Trvejte na takzvaném investičním doporučení. To je dokument, který obchodníka zavazuje být zodpovědným za to, jak s vašimi penězi nakládá. Žádejte, aby vám přesně a předstihem vysvětlil, jak s penězi hodlá naložit.
  4. Pozor, když je moc aktivní. V tomto případě to je opravdu na škodu. Když je transakcí za měsíc moc, znamená to, že mu jde hlavně o provize a zarazte to. Každopádně každý měsíc kontrolujte na výpisu, co se na vašem účtu děje.
  5. Raďte se. Než se svěříte jednomu makléři, poraďte se s jinými, například s nezávislými finančními společnostmi. Mnohé poskytují první rady zdarma a pak je jen na vás, pro koho se rozhodnete. 

Když se tohle všechno naučíme, může se stát, že k celoživotním úsporám čas od času přibude sumička, za kterou si dopřejeme pobyt u moře. Je nejvyšší čas různým nepoctivým obchodníkům konečně ukázat, že výraz senior se nerovná důvěřivec, který koupí vše, co je mu nabízeno ve zdánlivě výhodné akci.

peníze
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%