Svatý Jiří, patron rytířstva a zbraní, je 
na vrcholu popularity už od 4. století

Svatý Jiří, patron rytířstva a zbraní, je
na vrcholu popularity už od 4. století

24. 4. 2013

Je to asi nejznámější mučedník a jen málokterý světec se stal tak populárním a je opředen tolika legendami jako svatý Jiří. Jeho svátek se v českém církevním kalendáři připomíná 24. dubna. Podle velmi známé legendy coby rytíř zachránil dívku před drakem, čímž obrátil na víru tisíce lidí. Z historie je uznávána zpráva o jeho mučednické smrti, kterou kvůli příklonu ke křesťanství podstoupil kolem roku 303 v palestinské Lyddě.

Z jeho života se však mnoho historických dat nezachovalo. Narodil někdy ve třetím století v Kappadokii v dnešním Turecku. V Palestině se stal vojákem, snad byl vysokým důstojníkem římských legií za císaře Diokleciána. Když začalo pronásledování křesťanů, rozdal prý své jmění chudým a vystoupil na obranu stoupenců křesťanství.

Jako světec byl Jiří uctíván hned po své smrti a od počátku byl zobrazován jako bojovník na koni probodávající draka, symbol zla. Je připomínán coby patron skautů, rytířů, vojáků i rolníků. Jakožto patron rytířstva a zbraní se stal patronem a ochráncem Anglie, ale i patronem Řecka či Portugalska.

 

Příběh o drakovi a statečném Jiřím,
který osovobodil královskou dceru
Legenda praví, že obyvatelstvo libyjského Silene terorizovala obluda, která vylézala z mokřin, měla křídla, dlouhý zakroucený ocas, zelenou krokodýlí kůži a svým jedovatým dechem oslepovala vše živé. Obyvatelé museli každý den na chvíli vypudit draka z hnízda kvůli vodě. Aby tak mohli učinit, nabízeli drakovi lidskou oběť, kterou určil los. Netrvalo dlouho a los padl i na krásnou královskou dceru Alkyonu. Jiří, který jel na svých cestách právě kolem, se postavil drakovi a osvobodil princeznu. Obyvatelé Silene se poté z vděčnosti nechali pokřtít a přijali křesťanství.

svatí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.