Trénování paměti

Trénování paměti

24. 4. 2013

V pondělí 11.3. byl Evropský den mozku a celý tento týden  je věnován "Národnímu týdnu trénování paměti ". Cílem těchto aktivit je přesvědčit nejen seniorskou populaci, že si ještě docela slušně pamatuje, když jí někdo poradí, jak na to.

Byla jsem na takovém půldnu přednášek, hrátek s textem, mozkového joggingu a praktického nácviku mnemotechnik. Přednášku pořádala FN Ostrava, Neurologická klinika, centrum pro kognitivní poruchy. Přednášky byly tři. Zasedací místnost v Domově sester byla plná, což mohlo být tak kolem 70 lidí všech věkových kategorií. Tyto osvětové přednášky pro veřejnost jsou zdarma. 

Byl to bezvadný půlden. Popsala jsem dost papírů, něco jsem se i naučila a kousek jsem nechala i pro Vás. Je to pomůcka k tomu, abyste již letos nepotřebovali kalendář, když se vás někdo zeptá "co budeš dělat 9.6.2013" a vy mu důležitě sdělíte, že v neděli 9.6. nemáte celý den čas. To, že budete vědět, aniž byste se podívali do kalendáře, že 9.6. bude ausgerechnet neděle ovšem předpokládá obětovat nějaký čas a chuť se něčemu naučit. 

1   8   15   22   29

platí jen pro celý rok 2013

Zajisté jste si všimli, že čísla jdou po sobě po 7 tj., týden má 7 dnů. Tato čísla je nutné si dobře zapamatovat. Pro každý měsíc si můžete vymyslet větu, kterou bude lehké si zapamatovat, ale měla by obsahovat alespoň dvě písmena ze dne, kdy měsíc právě tímto dnem začíná. Doporučuje se: čím „divnější“ - tím lepší. Je nutné si tu větu pro každý měsíc také zapamatovat, aby vám připomněla den, který na to které číslo z výše uvedené pětice čísel připadá. Každý měsíc má totiž jiný den. Pak už nebudete potřebovat k ruce kalendář a navíc tím kdekoho doslova „uzemníte“ nebo „ohromíte“.

LEDEN začal v Úterý

Led se Utrhl 

4.1.2013 bylo tudíž v pátek (1+3=4)

7.1.2013 bylo v pondělí (8-1=7)

17.1.2013 bylo ve čtvrtek (15+2=17)

24.1.2013 byl čtvrtek (22+2=24)

30.1.2013 byla středa (29+1=30)

 

ÚNOR a BŘEZEN měly stejný den Pátek

Pá Pá končí zima

3.2.2013 byla neděle (1+2=3) a pořád až do konce roku

 

DUBEN začne v Pondělí

POd dubem, za dubem

 

KVĚTEN Středa

KvětenST

 

ČERVEN Sobota

Červ S Ocáskem

 

ČERVENEC Pondělí

POhodička

 

SRPEN Čtvrtek

ČTvrtka melounu

 

ZÁŘÍ a PROSINEC začínají v Neděli

září NEbe

 

ŘÍJEN Úterý

jeleni UTíkají

 

LISTOPAD Pátek

PAdá listí 


Věty si můžete vytvořit sami, ale je důležité nezapomenout na ta dvě počáteční písmena "dne týdne".

Jednoduché návyky, které vám zvýší mozkovou kapacitu

Změňte strany!
Začněte používat levou ruku, pokud jste praváci (a opačně, pokud jste leváci) k vykonávání běžných aktivit jako čištění zubů a česání. Umístěte myš na levou stranu počítače, zapínejte knoflíky pouze levou rukou. Takové změny aktivují části mozku, které jinak málo využíváme. 

Borůvky!
Vědci zjistili, že borůvky obsahují komponenty, které pozitivně ovlivňují předávání informací mezi neurony, přesněji řečeno aktivují neurotransmitery, které jsou za předávání informací zodpovědné. 

Čtěte si nahlas!
Čtěte si nahlas, s manželem, manželkou či přítelkyní. Čtení nahlas a naslouchání podporují aktivní spolupráci obou mozkových hemisfér a navíc aktivují málo používané dráhy ve vašem mozku. Pokud si čtete potichu, tak aktivujete mnohem menší část mozku, srovnatelnou s aktivací spojenou se sledováním televize. 

Změňte scenérii!
Přestavění nábytku v bytě je dobrý způsob, jak přinutit náš mozek k reorganizaci zažitých vizuálních prostorových vzorců. A co teprve, když vyměníme pořadí potravin, které denně používáme, a umístíme sůl místo cukru, mouku místo soli.., výměna obsahu jednotlivých zásuvek ve skříni či změněné pořadí knih v knihovničce. Párkrát si osolíme kávu, než si uvědomíme, že nesmíme dělat věci mechanicky, ale naopak vědomě.

Chodíte denně do práce stejnou trasou? Zkuste to vzít jinudy. Už to, že změníte umístění odpadkového koše v kanceláři vašemu mozku prospěje.

Skládejte obrázky!!
Křížovky jsou skvělé pro aktivaci levé hemisféry a procvičování jazykových schopností, ale pokud denně sestavíte tzv, jigsaw puzzles - nepravidelně tvarované dílky obrázkové skládačky, pak uděláte něco i pro svou pravou hemisféru a budete aktivovat zcela nové dráhy ve vašem mozku. Není nutné, abyste složili celý obrázek najednou, úplně stačí, když denně umístíte na správnou pozici deset dílků skládačky.
  

Vyřaďte zrak!! (aneb zkoušejte provádět známé činnosti se zavřenýma či zavázanýma očima)

Snažte se identifikovat mince pouze hmatem. Snažte se dostat do svého bytu tak, že už před vchodem zavřete oči: zkuste najít klíče v kabelce, pak vybrat ten správný klíč k otevření vstupních dveří, dojít bezpečně k výtahu, odpočítat správně patra, dojít k vašemu bytu, opět najít správný klíč a odemknout, rozsvítit nemusíte a můžete pokračovat v činnostech poslepu. Tyto činnosti můžete vykonávat tak dlouho, jak vás to mentální cvičení, nazvané neurobic bude bavit. 


Pachy a vůně!!
Čich je jediný z našich smyslů, který je přímo spojen s částí mozku nazvanou limbický systém. Ten hraje důležitou roli při zpracování emocí a uchování vzpomínek. Právě proto v nás některé pachy vyvolávají nostalgii. Zapalte si vonnou svíčku a poslouchejte zároveň hudbu - podpoříte vznik nových neuronových spojení čichu a sluchu - tyto dva smysly spolu totiž obvykle nespolupracují.

Hlášení novinek!!
Popisování věcí či událostí ostatním je skvělý způsob, jak zlepšit vizuální paměť. Cíleně si naplánujte, že každý den si pokusíte zapamatovat jednu novou věc do všech detailů a tu později někomu podrobně popíšeme. Budete překvapeni, jak moc si tím zlepšíte pozornost i paměť. 

Pohyb, pohyb, pohyb!!
Pravidelný pohyb, procházky, aerobní cvičení má pozitivní vliv na kognitivní funkce. 

A teď mi řekněte, že ten půlden na přednášce byl "ztrátou času". Za rok, pokud dožiju, půjdu znovu. A teď si složím nějaké puzzle. Každý den si skládám puzzle, takových 20-48 čtverečků hezkých obrázků. 

Pěkný den.

 

Na níže uvedených odkazech si můžete něco přečíst o České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging:

www.trenovanipameti.cz

Tento odkaz jsem tady již dávala, ale opakování je ...
http://www.brainjogging.cz/ 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...