Problémy s nadváhou jsou
u žen spojeny s hormony

Problémy s nadváhou jsou
u žen spojeny s hormony

27. 4. 2013

Problémy s nadváhou jsou u žen v každém životním období spojeny s hormony, od puberty přes těhotenství a přechod až po věk seniorský. Ve všech těchto obdobích také platí stejná základní rada na udržení váhy a kondice – používat selský rozum a všeho s mírou.

Nadbytečná kila má přes polovinu českých žen. V regeneraci pomáhají tělu zdravá strava, pravidelné cvičení a dostatečný spánek.

Riziko obezity prudce stoupá už v pubertě. Dívky se nedokážou vyrovnat s tím, že tělo dostává ženské tvary. První pokusy o drastické diety se objevují v 11 letech, hrozí anorexie. V dospívání dívky odmítají autority, a tak se rady o zdravé výživě a pohybu míjejí účinkem. Chodí do rychlých občerstvení a končí se sportem, takže tloustnou.

V těhotenství některé ženy přiberou víc jen tím, že kvůli početí braly hormony. Obvykle je ale nadměrný nárůst váhy z přejídání. „I když je žena těhotná, neměla by jíst za dva,“ upozorňuje lékařka Radka Jedličková, která je garantkou projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě.  Pokud před otěhotněním měla žena normální váhu, může přibrat deset až 12 kilo, pokud byla obézní, stačí pět až devět kilo. Chutím na různá jídla může žena vyhovět, tělo si řekne, co potřebuje. Většinou si žádá víc mléčných výrobků.

Nejvhodnějším pohybem v tomto období jsou dlouhé procházky s kočárkem a plavání. Hubnout se nemá v těhotenství ani krátce po porodu. Aerobik vhodný není, dítě pak může odmítat mateřské mléko, protože se do něj uvolnila kyselina mléčná, která při cvičení vzniká ve svalech.

Podle lékařky je mýtus, že v přechodu každá žena ztloustne. Pravda je, že v těle ženy přibývá tuková tkáň, hlavně v oblasti břicha, a ubývá tkáň svalová. Není ale žádoucí, aby se žena snažila dostat na váhu ze svých 20 let. Lehká nadváha je lepší, tuková tkáň na hýždích je zdrojem estrogenů a žena tak je méně ohrožena řídnutím kostí. Vhodná je především chůze a plavání.

Po šedesátce ženám ubývá svalové hmoty a řídnou kosti, v tomto věku má kila navíc 70 procent českých žen. Pravidelně cvičit je ovšem možné i v pokročilém věku, je to prevence nemocí srdce a cév. Vhodná je opět chůze. Podle lékařky se potvrdilo, že kdo v mládí cvičil a po čtyřicítce přestal, je na tom hůř než ten, kdo začal cvičit až po čtyřicítce.

nadváha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%