Gavrilo Princip, mladík, který 
krutě změnil světové dějiny

Gavrilo Princip, mladík, který
krutě změnil světové dějiny

27. 4. 2013

Do dvacátých narozenin mu chyběl měsíc, když vytáhl pistoli, namířil na urozený manželský pár a začal mačkat spoušť... To byl okamžik, který navždy změnil nejen jeho život, ale i světové dějiny.

O necelé čtyři roky později zemřel tenhle bývalý srbský student z Bosny Gavrilo Princip ve vězeňské nemocnici v Terezíně na tuberkulózu. Bylo mu 23 let a do historie vstoupil jako muž, který v červnu 1914 spáchal v Sarajevě atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho choť Žofii.

Atentátu, na jehož přípravě se podílela tajná srbská organizace Černá ruka, využilo Rakousko-Uhersko, podněcované Německem, k vyhlášení války Srbsku. Byl to začátek do té doby největšího válečného konfliktu, první světové války.

Princip se ihned po atentátu pokusil spáchat sebevraždu spolknutím kyanidu a zároveň se chtěl zastřelit vlastní zbraní. Jenže jed vyzvrátil a pistoli mu vyrazili z ruky. Byl okamžitě zadržen a jako neplnoletý, tedy pouze devatenáctiletý, odsouzen „jen“ k 20 letům těžkého žaláře.

Trest si odpykával v krutých podmínkách, krom jiného byl dlouhé dny držen v celé v naprosté tmě. Desetikilové okovy mu byly sňaty v roce 1916, kdy se u něho projevily příznaky těžké tuberkulózy, kvůli níž mu později musela být amputována paže. Na tuberkulózu po čase zemřel, v době smrti vážil pouhých 40 kilogramů. Princip vydechl naposledy před 95 lety, 28. dubna 1918. Pochován byl v neoznačeném hrobě na městském hřbitově v Terezíně, v roce 1920 byly jeho ostatky převezeny do Sarajeva.

 

Tahle pistole vlastně
začala první světovou válku
Gavrilo Princip použil poloautomatickou pistoli Browning M 1910 s kalibrem 7.65×17mm (.32 ACP). V roce 2004 byla nalezena v rakouské jezuitské ubytovně, kde žil kněz, jenž poskytl Františku Ferdinandovi s chotí poslední pomazání a pistoli získal. Ta je nyní vystavena ve vídeňském Muzeu vojenské historie spolu s Ferdinandovým vozem, uniformou a nosítky, na nichž následník trůnu zemřel. Druhá kulka vystřelená Principem, která Františka Ferdinanda zabila, označovaná někdy jako „kulka, jež začala první světovou válku“, je vystavena v muzejní expozici na zámku Konopiště, někdejším sídle Františka Ferdinanda.

1. světová válka atentát
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%