Hynek Bočan: od Soukromé 
vichřice po Zdivočelou zemi

Hynek Bočan: od Soukromé
vichřice po Zdivočelou zemi

28. 4. 2013

Proslul mnoha celovečerními filmy, v posledních letech poutá pozornost především jeho úspěšný televizním seriál Zdivočelá země. Režisér a scenárista Hynek Bočan slaví 29. dubna pětasedmdesátiny.

Režii na FAMU vystudoval v roce 1961. Výrazný ohlas poprvé získal filmem Soukromá vichřice z roku 1967, zdařilým přepisem populární stejnojmenné prózy Vladimíra Párala. Za celovečerní film Nikdo se nebude smát, k němuž psal scénář společně s Pavlem Juráčkem, získal ceny na festivalech v Mannheimu a Oberhausenu (1965). Jeho historický snímek z období třicetileté války Čest a sláva (1968) byl na festivalu v Benátkách oceněn prestižní Passinettiho cenou. Tragický příběh mladého vychovatele ve filmu Pasťák (1969) skončil v trezoru. V 70. a 80. letech pak Bočan natočil například komedii Parta hic, pohádku S čerty nejsou žerty nebo oblíbenou komedii Svatební cesta do Jiljí.

V předlistopadové éře si popularitu získaly i některé seriály, které Bočan režíroval. K těm nejznámějším patří Záhada hlavolamu nebo Slavné historky zbojnické. V seriálové práci Bočan úspěšně pokračuje i po roce 1989: Přítelkyně z domu smutku, O zvířatech a lidech, Hotel Herbich nebo Poslední sezona.

Zvláštní kapitolou je spolupráce Bočana s bývalým politickým vězněm, spisovatelem a scenáristou Jiřím Stránským. Z jejich společné dílny pochází oceňovaný film Bumerang, snímek Uniforma a seriál Zdivočelá země, podle jehož zkrácené verze vznikl rovněž celovečerní film.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.