V Krkonoších se už čeká na jaro. 
Pak se zase rozjedou lanovky

V Krkonoších se už čeká na jaro.
Pak se zase rozjedou lanovky

28. 4. 2013

Sněhu v Krkonoších v posledních dnech díky vysokým teplotám a dešti velmi rychle ubývá. Pokrývka na hřebenech se za poslední dva týdny ztenčila z průměrných 150 na 30 centimetrů a už není souvislá. 

Výlet s běžkami bych už nedoporučoval, říká člen Horské služby ve Špindlerově Mlýně Štěpán Dunka. Dodal, že k hlavním hřebenovým boudám jsou cesty vyfrézované a dostat se k nim lze bez větších potíží. Horší to je ale například u cesty do Labského dolu, kde je místy stále po pás sněhu. 

Z lanovek je nyní v denním provozu jen čtyřsedačka z Harrachova na Čertovu horu. O víkendech a o státních svátcích 1. a 8. května je v provozu kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu, která denně pojede od 15. května. Prvního května zahájí denní provoz lanovky ze Špindlerova Mlýna na Medvědín a z Velké Úpy na Portášky. Lanovka z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch bude v květnu jezdit o víkendech, v denním provozu bude od 1. června. Prvního června zahájí i lanovka ze Svatého Petra na Pláně, v areálu ten den otevřou i bikepark a tenisové kurty. Na hřebeny se kromě lanovek mohou turisté ještě dostat autobusem ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovu boudu. 

Přestože sněhu v Krkonoších rapidně ubývá, v lavinových lokalitách stále platí nejnižší první lavinový stupeň z pětibodové škály. Sněhová pokrývka je vlivem tepla podmáčená a může dojít k pádu menších lavin z mokrého sněhu a lavin základových. 

Tradičně nejdéle v Krkonoších vydrží sníh na úbočí Studniční hory v lokalitě zvané Mapa republiky. Vrstva uloženého sněhu tam dosahuje mnoha metrů a obvykle zcela roztaje až v létě.

cestování Krkonoše výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%