Poznání chrání

Poznání chrání

30. 4. 2013

Za klub stomiků Prostějov jsem se zůčastnila s předsedkyní klubu Mezinárodní konference Kolorektálního karcinomu Brno, konané pod záštitou Tonia  Borga - evropského komisaře, Pavla Poce, poslance Evropského parlamentu a dalších a Asociace evropských lig proti rakovině jakožto koordinátora. Vystoupila zde spousta špičkových lékařů, nejen českých, ale i zahraničních.

Společné téma bylo rakovina tlustého střeva, její včasný záchyt a léčení. Zdůrazněna byla prevence. Každoročně rakoviny tlustého střeva a konečníku přibývá, lékaři zachytí kolem 8000 lidí s touto nemocí. Problém je v tom, že velký počet z nich přichází pozdě. Rakovina je už v podobě metastáz po celém těle. Šokovalo mě, když jsem se dověděla, že takových případů je třetina. Léčba se pak soustředí jen na prodloužení života, nejde vyléčit.

Rakovina tlustého střeva zbytečně zabíjí. V České republice byl zahájen progran včasného záchytu rakoviny tlustého střeva.Pokud je vám 50 let, měli byste jednou ročně zajít na vyšetření stolice. Test na vyšetření krve ve stolici provádí praktický lékař. Dostanete testovací balíček, doma v soukromí odeberete kousek stolice, dáte do testovací obálky a zanesete lékaři. Pokud se zjistí krev ve stolici, neznamená to, že máte rakovinu. Je pak potřeba podstoupit kolonoskopii. Lidé se kolonoskopie často bojí, celkem zbytečně. Den před vyšetřením se vypije roztok na vyprázdnění tlustého střeva. Vyšetření se provádí v poloze na boku, kdy je vám do konečníku zaveden speciální optický přístroj. Jde o hadičku silnou asi jako dětský malíček. Lékař sleduje na monitoru sliznici tlustého střeva a díky přímému pohledu dokáže rozpoznat změny, které ultrazvukem ani rentgenem vidět nejsou. Když uvidí výrustek nebo polyp, rovnou jej vyřízne. Toto vyšetření trvá 15 minut a může vám zachránit život. Opravdu, vy co tohle čtete a je vám přes padesát let, nestyďte se a nechte si test, který je plně hrazen pojišťovnou, udělat. Nečekejte na příznaky jako je změna vyprazdňování, zácpa nebo průjem trvající déle jak týden, stolice užší nebo tenčí, než bývala obvykle, bolesti břicha, větry, nadýmání, křeče, únava nebo schvácenost, úbytek na váze.

Já tyhle příznaky podcenila a když jsem k lékaři šla, polyp byl rozeklátý, zjistilo se, že je to rakovina. Následovalo ozařování, operace, odstranění větší části tlustého střeva a konečníku, pak byla vytvořena stomie na břiše. Díky lékařům žiju a se stomií jsem se po letech vyrovnala. Proto vám píšu. DEJTE SE VYŠETŘIT!!! POZNÁNÍ CHRÁNÍ!!!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.