Květen

Květen

1. 5. 2013

Začíná pátý měsíc tohoto roku. KVĚTEN. Nebo také MÁJ. Prý nejkrásnější měsíc roku. Květen má charakteristický název. Je měsícem květů a vůně všeho druhu.

K tomuto měsíci patří třeba stavění máje. Je to velice stará tradice. Máj nebo taky Májka (ta byla spíše osobní záležitostí mládenců) stával na návsi, před významnými budovami, ale hlavně u domů mladých svobodných dívek. Kdesi se ještě kamínky dělala cestička od svobodné dívky k milovanému chlapci. Májka se stavěla většinou z břízy nebo z jehličnanů, které dlouho vydržely -smrk, jedle, borovice. Kmen byl většinou zbaven kůry a zelená část byla ozdobena barevnými mašlemi. Zdobení Máje byla ženská záležitost, stavění byla práce mužských.

Měsíc máj se stal měsícem lásky. Bylo a snad někde ještě je nepsané pravidlo, že na 1.máje musí být každá svobodná dívka políbená, aby do roka neuschla. Ta, které se to do půlnoci nepodaří, musí aspoň obejmout mladý strom.

Hned 1. květen je velice významným dnem. Má historické tradice a kdysi zcela zastínil tradice lidové. Je to svátek dělníků, kteří v 19.století bojovali za svá práva. Právě 1. května demonstrovali za osmihodinovou pracovní dobu.

Ke květnu patří také další svátek.Svátek matek. Ten se slaví druhou neděli květnou. U nás se začal slavit roku 1923 díky Alici Masarykové. Na delší čas byl „nahrazen“ Mezinárodním dnem žen. Od roku 1989 se slaví u nás znovu.

1. máj má nejrůznější pranostiky. Mezi nejzajímavější snad patří tato: První květen deštiový, polím a lukám škodlivý. Květen je měsícem práce na zahrádkách . Začíná se sekat první tráva, sadí se první sazeničky, nebo se taky jen tak trochu odpočívá a těší z prvních teplých slunečních paprsků.

Květen je měsíc lásky.Takže se mějme všichni vzájemně rádi! A nejen v máji!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%