Naučme se „používat“ sluníčko

Naučme se „používat“ sluníčko

1. 5. 2013

Už jste natěšení na sluníčko? Není divu, vždyť po dlouhé zimě, kdy bylo jen pomálu slunečních dnů, jsme se ho nemohli dočkat. Nejen proto, že určitě každému zlepší náladu, ale vitamin D, který nám slunce dodává, je pro tělo velmi důležitý. Jeho nedostatek může mít až smrtelné následky.

Na jedné straně nás lékaři varují, abychom to nepřeháněli s opalováním a dlouhodobým pobytem na přímém slunci, na straně druhé vede tato kritika a varování k tomu, že zejména západní svět trpí nedostatkem vitaminu D. Upozorňují na to nyní američtí dermatologové.

„Počet nových onemocnění například u rakoviny prsu a celková úmrtnost by klesla o 35 až 75 procent, kdyby lidé více chodili ven,“ tvrdí odborníci.

Ode zdi ke zdi 

Lidé podle nich neumí se sluncem „zacházet“. Buďto nevytáhnou paty z domu, nebo například stráví odpoledne na koupališti a namažou se krémem s vysokým faktorem. „To je ovšem špatně. Už třeba faktor číslo 15 snižuje tvorbu vitaminu D o 99 procent,“ říkají.

Na vině je i to, že lidé v práci tráví dlouhé hodiny v uzavřených místnostech při umělém osvětlení a cestu do zaměstnání absolvují v autě, autobusu, tramvaji. A do uzavřených restaurací sluneční paprsky rovněž neproniknou.

Paprsky dávkujme

Lékaři proto doporučují sluníčko dávkovat – tělu stačí třikrát týdně zhruba 10 až 15 minut vystavit obličej, ruce a nohy slunečním paprskům. Záleží samozřejmě na typu pokožky. Naopak omylem je podle mnoha lidí to, že se domnívají, že ve stínu se nemohou spálit. Lepší než opalovací krémy s vysokým faktorem je pak podle kožařů vzdušné oblečení, které tělo ochrání.

Vitamin D chrání tělo proti rakovině, prospívá kostem, snižuje riziko srdečních onemocnění a snižuje krevní tlak. „Déčko“ je obsažené i v některých potravinách. Jsou to ryby, vajíčka, mléko či vnitřnosti. Podle nejrůznějších průzkumů ovšem Češi rybám příliš neholdují, i když se to poslední léta zlepšilo. Odborníci radí jíst ryby třikrát týdně.

Slunce zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.