Starší lidé jedí zdravěji
než mladá generace

Starší lidé jedí zdravěji
než mladá generace

12. 3. 2012

Nejlepší stravovací návyky mají dříve narození, naopak nejméně zdravě jedí mladí lidé. S tímto překvapivým zjištěním přišel průzkum vydavatele stravenek Ticket Restaurant, který se uskutečnil na reprezentativním vzorku více než deseti tisíc lidí.

Průzkum měl za úkol zmapovat, jak se stravují jednotlivé věkové skupiny v průběhu týdne a jaké jsou rozdíly mezi muži a ženami. Nejzdravěji podle výsledků jedí lidé až po čtyřicítce a platí to pro obě pohlaví.

Vůbec nejhorší stravovací návyky mají mladí muži do 25 let. Skoro polovina z nich hledí jen na to, aby za jídlo utratili co nejméně a kvalita stravy je pro ně druhořadá. Mladé ženy se odbývají rovněž anebo dokonce nejedí vůbec. Na permanentní dietě je téměř každá pátá žena v uvedeném věku.

„Zatímco ženy jedí s postupujícím věkem výrazně zdravěji, u mužů tento trend není tak silný,“ komentovala výsledky průzkumu Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred, vydavatele stravenek Ticket Restaurant. Zároveň upozornila na to, že před důchodem se zejména u mužů mohou stravovací zvyklosti zhoršit.

Zajímavostí je, že zatímco dietu si ordinují ženy zejména v mládí, u mužů je to výrazně později. Snaha být štíhlý a co nejvíce se líbit se u nich projevuje nejsilněji ve středním věku, Po čtyřicítce je takzvaných „věčných dietářů“ několikanásobně více (7,6 procenta), než v mladších věkových kategoriích.

Pokud jde o přejídání, potom se muži – „otesánci“ nadměrně stravují zejména v mládí (do 25 let téměř 15 procent respondentů), ženy naopak nejčastěji až v předdůchodovém věku nad 55 let.

„Gurmánů“, tedy lidí, pro které je dobré jídlo a pití potěšením a neobávají se za něj zaplatit vyšší částku, jednoznačně přibývá s věkem a lepšící se finanční situací. Labužníky jsou přitom mnohem více muži, po čtyřicítce si požitek z jídla dopřává dokonce každý čtvrtý muž. U žen je to necelá pětina.

gastronomie jídlo zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.