Hermína Týrlová, první dáma
českého animovaného filmu

Hermína Týrlová, první dáma
českého animovaného filmu

2. 5. 2013

Spolu s režiséry Karlem Zemanem a Jiřím Trnkou patřila k zakladatelům českého animovaného filmu. Kouzlo práce režisérky a scenáristky animovaných filmů Hermíny Týrlové spočívalo v hledání nových cest a ve schopnosti vdechnout život těm nejobyčejnějším věcem, například klubku vlny či uzlu na kapesníku.

Narodila se v Příbrami 11. prosince 1900. Ke kreslení a trikovému filmu se poprvé dostala ve 20. letech díky spolupráci s režisérem Karlem Dodalem při práci na kreslených filmových reklamách. Svůj první animovaný snímek Zamilovaný vodník vytvořila už v roce 1928. V roce 1943 natočila první loutkový film Ferda Mravenec. Herce s loutkami zkombinovala ve slavném snímku Vzpoura hraček z roku 1946.

Pro svá díla si Týrlová sama volila náměty, psala scénáře a částečně i vyráběla rekvizity. Vyzkoušela celou škálu materiálů – od dřeva, přes plast, vlnu, kámen, modurit, textilie až po vizovické pečivo. Takové postavičky si zahrály například ve filmech Ukolébavka, Zlatovláska, Pasáček vepřů, Uzel na kapesníku, Vlněná pohádka, Hvězda betlémská, Sněhulák či v „pletených“ pohádkách o kocouru Modroočkovi.

Týrlová za svou tvorbu získala mnoho mezinárodních cen a uznání. V roce 1947 například obdržela první cenu za nejlepší film pro děti na mezinárodním festivalu v Bruselu, v roce 1966 hlavní cenu Zlatého lva svatého Marka v Benátkách nebo o čtyři roky později Zlatou mušli ve španělském San Sebastianu.

Uznávaná režisérka a scenáristka zemřela 3. května 1993, od její smrti tedy uteklo rovných deset let.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.