Nový kmen ptačí chřipky
je mimořádně nebezpečný

Nový kmen ptačí chřipky
je mimořádně nebezpečný

3. 5. 2013

Nový kmen ptačí chřipky, který se objevil v Číně, může být hrozbou pro celý svět a je třeba ho brát velmi vážně. Tvrdí experti Světové zdravotnické organizace (WHO). Kmen označovaný H7N9 v Číně zabil podle nejnovější bilance 25 lidí, nakaženo je dalších 125.

Podle odborníků jde o jeden z nejnebezpečnějších chřipkových virů. Pro vysokou úmrtnost, poměrně prudký nárůst počtu nových případů v krátké době a možnost přenosu mezi lidmi, je kmen H7N9 považován za potenciální zárodek pandemie. „WHO tento virus považuje za vážnou hrozbu,“ sdělil John McCauley z Britského národního ústavu pro lékařský výzkum.

Dvě rizikové mutace

Kmen má podle odborníků několik znepokojivých vlastností, zejména dvě genetické mutace, které zvyšují možnost jeho přenosu mezi lidmi. Čím déle se bez kontroly šíří, tím je pravděpodobnost přenosu vyšší.

Ze zhruba 125 nakažených jich přes dvacet zemřelo, dvacet se uzdravilo a zbytek nemocných s chorobou stále zápasí. Infekce může vyvolat prudký zápal plic, otravu krve a selhání orgánů. „Nakažení jsou ve velmi vážném stavu. Kdyby se toto rozšířilo, bylo by to mimořádně devastující,“ podotkl ředitel londýnského centra pro respirační infekce Peter Openshaw.

Kmen H7N9 obsahuje geny ze tří jiných chřipkových kmenů, které se vyskytují u ptáků žijících v Asii. Dřívější pandemické viry, například virus prasečí chřipky H1N1 z let 2009-2010, byly méně závažné. Obsahovaly totiž i geny vyskytující se u savců. Takový typ chřipky je považován za méně nebezpečný, než je chřipka vyvolaná virem výhradně ptačím.

Lidem chybí imunita

Virus H7N9 se zatím na člověka přenáší pravděpodobně z kuřat, přenos mezi lidmi dosud zaznamenán nebyl. Skutečnost, že věk pacientů se pohybuje v širokém spektru od kojenců po osmdesátileté seniory, označují vědci za důkaz, že jde o virus pro lidský organismus zcela nový. Imunitu vůči němu si lidé zatím nevytvořili.

„Reakce na tento virus musí být klidná a rozvážná, ale nemůžeme ho brát na lehkou váhu,“ varoval Jeremy Farrar, který je předním expertem na infekční nemoci z Oxfordské univerzity.

Zatím poslední potvrzenou obětí viru H7N9 je 55letý muž ze středočínské provincie Chu-nan, který nákaze podlehl ve středu ráno. Choroba si tak vyžádala již 25 mrtvých.

chřipka pandemie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...