Putování po Švýcarsku 5:
pohostinnost a Melchsee

Putování po Švýcarsku 5:
pohostinnost a Melchsee

13. 3. 2012

Věcí, které mě na dovolené ve Švýcarsku zaujaly, je hodně… Nechci se zmiňovat o nádherné přírodě. To by byla samostatná kapitola.

Především mě překvapil fakt, že u všech kulturních památek je možnost použít zdarma velmi čisté a se vším všudy zařízené sociální zařízení. To je věc, bez které se nikdo neobejde.

Další zajímavostí (nejen pro mne) je možnost fotografování a filmování. Kdekoliv, kdykoliv, čehokoliv. Žádný zákaz nikde neplatí.

Velmi pěkné jsou také dětské koutky. Například ten v Hergiswill. Spousta nejrůznějších průlezek pro děti všeho věku, pískoviště s volně přístupnými hračkami, pumpa s možností se umýt nebo napít, odpadkové koše. A žádný nepořádek. Nikde ani kousek papírku nebo nedopalek cigarety.

Každý kanton má své zvyky. V Luzernském kantonu se mi líbí, jak rodiče upozorňují okolí na narození svého potomka. U svého domku postaví májku, kterou ozdobí hračkami. Na okno, dveře či jinde dají obrázek se jménem, případně datem narození dítěte. Dle mého názoru - moc pěkná tradice.

Další, co mě zaujímá, je ochota místních lidí. Průvodkyně nám domlouvá návštěvu sýrárny. Je plánovaná na páteční podvečer - my odjíždíme domů v sobotu večer. V pátek zazvoní telefon s tím, abychom přišli až v sobotu, aby se nám výrobky nezkazily. Přestože se v sobotu nepracuje.

Anebo - chtěli jsme lanovkou na Melchsee-Frutt. Denně se průvodkyně ptá na počasí. Ve výšce je neustále mlha. Dávat zbytečně spoustu franků se nám nikomu nechce. V pátek ráno opět zvoní telefon: \"Dnes můžete, nahoře je jasno,\" volají od lanovky. Tento ne právě laciný výlet stojí za to. To, co vidíme, nám z paměti nikdo nevymaže.

Melchsee-Frutt leží v nadmořské výšce 2255 metrů. V zimě je to oblíbená lyžařská destinace, v létě se zde rekreují milovníci přírody.  Ta je snad zcela nedotčená. Jedinečný ráz je zachován hlavně díky vyloučení automobilové dopravy. Turisté odstavují auta na Stöckalp a dál se dopravují lanovkou.


Krajina je jako stvořená pro kratší i delší procházky. Počasí se zde mění každou minutou. Téměř v jednom okamžiku je nádherný výhled snad na celé Alpy. Ve stejné chvíli přiletí mraky a viditelnost je nulová. Kocháme se nádhernou přírodou a čistý vzduch se máme sto chutí nabrat domů do zásoby.


Budova lanovky není jen obyčejné místo pro příjezd a odjezd čtyřmístné lanovky. V této obrovské budově jakoby se schovávalo celé město či alespoň velké obchodní centrum. Nachází se zde restaurace, prodejny potravin, textilu, obuvi, drogerie. Ale také holičství, kadeřnictví, pedikúra… Nestačíme se divit. Pozorně si vše venku i vevnitř prohlížíme, pochutnáváme si na kávíčce a moučníku, chytáme bronz. Nezapomenutelné zážitky. Je ale čas. Všichni se v určitou hodinu scházíme u lanovky, nasedáme a jedeme zpět dolů.


Naše celotýdenní čekání na správné počasí se nám opravdu vyplatilo.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.