Proč se nevyplácí vozit z Egypta
a dalších zemí mořské suvenýry

Proč se nevyplácí vozit z Egypta
a dalších zemí mořské suvenýry

5. 5. 2013

Mnoho lidí o tom ani neví, když si chce odvést od Rudého moře, proslulého nádherným podmořským světem, alespoň pár korálových úlomků na památku. Jenže pozor, nic takového se nesmí a takto neukázněnému turistovi hrozí pokuta a dokonce i vězení. A to jak u egyptských celních úředníků, tak na české straně.

Své by o tom mohl vyprávět manželský pár vracející se z dovolené v Egyptě, které mu celníci zabavili minulý víkend po přistání na letišti v Brně-Tuřanech 26 úlomků vzácných korálů. „Za porušení mezinárodní úmluvy o obchodu s ohroženými živočišnými druhy CITES mu hrozí několikatisícová pokuta,“ potvrdila mluvčí celníků Lada Temňáková.

Muž si přivážel úlomky korálů z řádu Scleractinia (Větevníci). Nic neulamoval, jen je s manželkou nasbíral vyplavené na břehu Rudého moře. A vůbec neměl ponětí, že jejich dovozem porušuje přísný zákon.

Naštěstí šlo jen o malé střípky. Celkem 25 z nich bylo jen o něco větších než tři centimetry, jeden byl naopak menší. „A v tom měl turista velké štěstí. Pokud by totiž oněch kousků větších než tři centimetry bylo nad 25, tedy pokud by byl ten šestadvacátý rozměrnější, hrozilo by mu trestní stíhání,“ uvedla mluvčí.

Kdyby totiž těchto větších kousků přivezl více, nešlo by už o střípky korálů, ale o korálový štěrk. V tom případě by muže musela policie obvinit z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, za což hrozí v České republice až tři roky vězení.

Celníci úlomky korálů zabavili a předali je i se spisem České inspekci životního prostředí, která si turistu pozve ve správním řízení k podání vysvětlení. Vše nejspíš skončí „jen“ pokutou.

Také přímo v Egyptě je vývoz korálů, lastur a mušlí je přísně střežen. Pokuty dosahují až 500 dolarů u vzácnějších kousků. Pokud celníci náhodou objeví něco, co pochází z moře, může se stát, že budou chtít sepsat o dané situaci protokol. Pak musíte počítat s tím, že nestihnete letadlo a vaše snaha dovézt si domů „kousek moře“ se vám kromě mastné pokuty prodraží o cenu nové letenky.

Přísné předpisy se pochopitelně netýkají jen Egypta. Například v oblíbeném Chorvatsku je zakázán vývoz mušlí a všeho „mořského bohatství“. Za skelet černého mořského ježka můžete dostat až tisíce kun pokuty.

„Důležité je vědět, že si od moře nemůžeme přinést vše, co vyplaví. Takovéto suvenýry mohou přijít turisty pěkně draho. Bylo by dobré, kdyby si nejprve třeba na internetu přečetli podrobnosti mezinárodní úmluvy CITES,“ dodala celníků Lada Temňáková.

cestování moře suvenýry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.