Na socialistickou hru Fronta 
se teď v Polsku stojí fronty

Na socialistickou hru Fronta
se teď v Polsku stojí fronty

4. 5. 2013

Je to ale paradox. Ze hry, která zábavnou formou ukazuje, jak těžké bylo kdysi v Polsku sehnat nedostatké zboží, se stalo... Ano, nedostatkové zboží!

Desková hra nazvaná Fronta (Kolejka) má mladým Polákům přiblížit každodenní realitu v obchodech někdejšího socialistického Polska. Úkolem hráčů je sehnat všechno zboží na seznamu za cenu strkanic v dlouhých frontách před prázdnými obchody. Čtyřicetistránkový návod varuje, že hra vyžaduje silné nervy a může hráče dohnat k slzám. Hra se v Polsku stala natolik populární, že se na ní v obchodech paradoxně stojí fronty. Kšeftuje se s ní prý i na černém trhu.

Mladí Poláci si už sotva dovedou představit život v éře komunismu. Realitu Polské lidové republiky, jak se do konce 80. let Polsko oficiálně jmenovalo, obtížně studentům přibližují i polští pedagogové. Podat informaci o šedém životě v někdejším Polsku má právě i desková hra Fronta. Její tvůrci museli zvládnout obtížný úkol, jak představit socialistickou nudu způsobem, který by hráče bavil.

Hru Fronta uvedl na trh Ústav národní paměti, což je polská obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů. Výrobu ale financoval stát. Překvapivě velkou poptávku úředníci nepředpokládali, takže ze hry se stalo podpultové zboží. „Přesně jako za socialismu,“ konstatoval šéf ústavu Andrzej Zawistowski.

komunismus zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.