Amslerova mřížka

Amslerova mřížka

4. 5. 2013

Určitě jste se v čekárně u očního lékaře setkali s bločkem "jakési mřížky" a nevěděli k čemu to je. Stalo se to i mi, ale já jsem pátrala a zjistila, že se jedná o Amslerovu mřížku. A k čemu to je?

Až půl milionu Čechů ohrožuje nemoc, kterou neumějí vyslovit. Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) může vést až k praktické slepotě.

Češi ale o tomto onemocnění nic nevědí. Jedná se o progresivní onemocnění, které způsobuje postupnou ztrátu centrálního vidění.

Věkem podmíněná makulární degenerace je hlavním důvodem slepoty v rozvinutých  zemích. Postihuje sítnici, což se projevuje tím, že oko zvolna, ale jistě ztrácí schopnost rozpoznávat jemné detaily. V západních zemích je onemocnění makuly (= med. chorobná skvrna, např. v oku) nejčastější ve věkové skupině nad 65 let. 

Zhoršení zraku způsobené VPMD je nezvratné. Proto je třeba začít co nejdříve s prevencí této oční choroby. 

Jak zjistíte, zda máte VPMD?

Věkem podmíněnou makulární degeneraci v rozvinuté fázi nemoci zjistíte snadno. Slouží k tomu takzvaná Amslerova mřížka. Je to vlastně čtverečkovaný papír s bílým puntíkem uprostřed .

Tuto mřížku pozorujte v dobře osvětlené místnosti ze vzdálenosti 30 až 40 centimentrů. Zakryjte si jedno oko a druhým zaostřete na bod ve středu mřížky.

Všimněte si, zda zaznamenáte nepravidelnosti uvnitř mřížky například deformace, zvlněné čáry, změnu velikosti čtverců nebo jejich absenci. Takto otestujte obě oči. Pokud vidíte mřížku zdeformovanou měli byste navštívit očního lékaře.

Jestli je vám více než padesát let, měli byste v každém případě preventivně navštívit očního lékaře. 

Amslerův test by měl být předložen každému zákazníkovi, kterému v optice měří zrak, může to pomoci odhalit i závažnější problémy, které pochopitelně nikomu nepřeji.  

(s využitím článku z Aktualně.cz)

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...