Všestranně nadaná Hana Talpová: 
Operety, dabing, film i šanson

Všestranně nadaná Hana Talpová:
Operety, dabing, film i šanson

4. 5. 2013

Po čtyři dekády patřila k oporám pražského karlínského divadla. Do roku 2005, kdy odtud odešla, ztvárnila v Karlíně přes sedm desítek rolí. Jméno a především hlas herečky a zpěvačky Hana Talpové, která slaví 5. května 75. narozeniny, znají také televizní diváci. Všestranně nadaná umělkyně se totiž věnuje i dabingu. Namluvila například Jessiku Fletcherovou, hlavní postavu seriálu To je vražda, napsala, a její ztvárnění Judi Denchové ve filmu Zápisky o skandálu jí předloni vyneslo nominaci na Cenu Františka Filipovského. Byla syšet i v příbězích o markýze Angelice či seriálech Zoufalé manželky nebo Dva a půl chlapa

Talpová se narodila v Olomouci. V devíti letech jí zemřela matka a otce zavřeli nejprve nacisté a později komunisté. Přesto dokázala vystudovat brněnskou konzervatoř a později DAMU. S divadlem začínala v Liberci, odkud po třech sezónách zamířila v roce 1966 do Hudebního divadla v Karlíně. Objevila se ale i na dalších scénách, její výkon je zaznamenán třeba na supraphonské desce z představení Člověka z půdy z divadla Semafor. Po roce 2000 hrála i titulní postavu muzikálu Babička.

Kromě divadla se snažila prosadit i jako zpěvačka šansonů, hlasovou průpravu ale uplatnila spíš v operetách. Před kamerou nedostala příliš výrazných rolí, ačkoli se na plátně objevila už v roce 1957 ve snímku Florenc 13:30. Na kontě má na sedm desítek drobnějších filmových a televizních rolí.

herci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.