Plzeňská cesta do pravěku 
aneb Giganti doby ledové

Plzeňská cesta do pravěku
aneb Giganti doby ledové

7. 5. 2013

Unikátní možnost prohlédnout si ve skutečné velikosti modely gigantických pravěkých zvířat z doby ledové mají od středy do 23. června návštěvníci Západočeského muzea v Plzni. Ojedinělou kolekci třinácti modelů tvořil dva roky tým českých přírodovědců, výtvarníků a řemeslníků. „Vznikla tak nejreálnější podoba dávno vyhynulých zvířat,“ řekl autor výstavy Giganti doby ledové Filip Kočík, majitel pražského ateliéru Giganti.

Ateliér vyrábí modely zvířat, jež vyhynula před 10 tisíci lety vinou klimatických změn nebo je před staletími vyhubil člověk. „S nápadem a návrhy přišel Radek Labuťa, který pracoval v Národním muzeu. Dali jsme se dohromady a výrobu zprofesionalizovali,“ uvedl Kočík. Do Plzně se expozice přestěhovala z Prahy, kde ji za dva měsíce navštívily desetitisíce lidí. Dále pak poputuje na Slovensko do Liptovského Mikuláše a příští rok do Olomouce, v jednání jsou i destinace v zahraničí.

„Největším exponátem je mamut, 4,5 metrů vysoký a vážící 750 kilogramů. Uvnitř je kovová konstrukce, na níž se dává polystyren, který se tvaruje. Místo srsti má koudel, menší exponáty mají srst ze žijících zvířat, například na medvědovi je obarvená ovce. Oči vyrábí člověk, který dělá oční protézy pro lidi,“ vysvětlil Kočík.

Už v roce 2010 představilo Západočeské muzeum jedenáct modelů pravěkých zvířat z doby ledové, například veledaňka s parožím o rozpětí 3,6 metru, lenochoda a sedm metrů dlouhého mamuta. Expozici navštívilo za tři měsíce 53 tisíc lidí, což byl rekord v dosavadní historii muzea.

„Tato výstava je nová v tom, že jednotlivé expozice jsou více v pohybu. Například lev skáče ve vzduchu,“ řekl Kočík. Na cestě dobou ledovou potkají návštěvníci také šavlozubého tygra, obřího pásovce, srstnatého nosorožce nebo třeba ptáka moa a dávné lovce, kteří mají zapíchané všechny vlasy, fousy a obočí kus po kusu.

výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.