Zmatky paní Radky

Zmatky paní Radky

9. 5. 2013

Jarní únava

Paní Radka Nováková, žena to činorodá, mívá občas pocit, že kam šlápne, tráva neroste. Toto úsloví se ovšem místně nevztahuje na její zahradu, po níž šlape často. Tráva, potažmo plevel, roste jako zběsilá. Konečně přišlo jaro. Zima dlouhá, předlouhá navykla člověčí organismus volnějšímu tempu a nechuť vycházet z domu do nepohody, spojená s každodenním stepováním kolem plotny, zapříčinila zvýšení tělesné váhy nad letní normál. Podle toho vypadalo zahájení jarních prací. Paní Radku po půlhodinové chůzi na zahradu přešla veškerá chuť do práce. Uvelebená v lehátku místo kopání a hrabání civěla do modré oblohy, kochajíc se pohledem tu na vrnící letadlo, tu na ptáčka - zpěváčka. Aby se neřeklo, pustila se po chvíli do práce, ta jí však nešla od ruky; bylo třeba opakovaně relaxovat. Domů se paní Radka vracela smutná, takřka depresívní.

"Co se to se mnou děje? Vždyť nemám žádnou sílu, to už to se mnou spěje ke konci?" S těmito chmurnými myšlenkami usedla k PC a otevřela seniorský web. A ejhle! Přítelkyně zahrádkářky jedna vedle druhé pějí stejnou písničku. "Tak to se mnou tak zlé nebude, za vše může jarní únava!" Druhý den paní Radka, vyzbrojená na cestu nordickými holemi, přibyla na zahradu svěží a práce, hleďme, jí šla pěkně od ruky. Jarní únava odplynula do nenávratna. Pro tentokrát. Příští rok tu bude zpátky jako na koni.

Regál

Rozhlédla se paní Radka kritickým okem po svém pokoji a usoudila, že by bylo záhodno poněkud interiér vylepšit, k čemuž by měl posloužit nový rohový regál. Zakryje pohled na trubky tělesa ústředního topení a poslouží k odkládání knihy a brýlí, neb v sousedství trůní "čtecí" křeslo. I vydala se neprodleně na obchůzku prodejen nábytku.

V první prodejně nepochodila. Paní vedoucí kšecht za pár stovek nestál za námahu. Regál neměli a tím to skončilo. Ve druhé prodejně ochota uspokojit zákaznici nechyběla. Regál sice také neměli, leč vhodný našli v katalogu, vznesli telefonicky dotaz do centrálního skladu a regál objednali. Do 14 dnů zavolají, balíček bude malý, snadno se odnese. Jak slíbili, tak se stalo. Paní Radka popřemýšlela, v čem by bylo nejvhodnější balíček odnést. Co takhle cestovní kufřík na kolečkách? Ten by byl jako dopravní prostředek ideální, leč, používán pouze při cestě na letní dovolenou, je v šatně zaskládán zbytky koberců a kempinkovými židličkami, zatímco batoh visí na věšáku na dosah. Venku slunce pálí o sto šest, Radka volí zkratku přes městský park. Zkratka se však nekoná. Park je zamašlován červenobílou páskou, praskání větví a jekot pil hlásí "revitalizaci" zeleně. Ze zkratky je obcházka. Po zdolání řádného počtu schodů před budovou prodejny je Radka ráda, že může usednout na židli a trochu si oddechnout. Z balíčku se vyklube balík, který se do batohu nevejde ani náhodou. Žádný problém. Zaměstnanec prodejny ochotně naloží Radku i s balíkem do auta a oba dopraví na místo určení. Balík zanese až do výtahu, Radka nastoupí sama. Opřen v pokoji o skříň čeká balík až se Radka naobědvá, neboť je již po poledni a ona dlouhou procházkou vyhládla. Vtom zvoní telefon.

"Promiňte, velice se omlouváme, došlo k omylu. Přišel si pán pro zboží a zjistili jsme, že jsme vám omylem vyskladnili jeho balík." Chybička se vloudila. Zaměstnanec prodejny přijel, nesprávný větší balík vyměnil za správný menší. Chyba byla napravena. Pobavená Radka vybalila komponenty, koukla do návodu a pustila se do sestavování regálu. V obchodě měli starost, kdo jí regál složí, mladí houby vědí, jak jsou seniorky šikovné a kolik toho již v životě smontovaly. Vzít do ruky kladívko, šroubovák či pilku - žádný problém! Vždyť Radka sama sestavila komodu a relaxační křeslo, zámek ve dveřích přemontovala i s rukou v sádře. Regál - hračka! Ani šroubovák nebyl zapotřebí, vše se pospojovalo dřevěnými kolíčky. Sice se mělo použít i lepidlo, ale proč, regál drží i bez něho. Je krásný a slouží účelu svému. Šikulka Radka. Jen ten barevný odstín není akorát. Hodil by se světlý dub, ale na dotaz, zda může být olše, odpověděla Radka kladně, netušíc, že olše má dřevo zbarvené poněkud do červena. Nevadí, však si oko zvykne. Všechno nemusí být dokonalé.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.