Putování po řeckých ostrovech:
Kréta - fádní sever, romantický jih

Putování po řeckých ostrovech:
Kréta - fádní sever, romantický jih

15. 5. 2013

Celý rok se těšíme na dovolenou, jenže ona pak nedopadne tak, jak jsme si vysnili. Každý hotel v katalogu vypadá hezky, ale až na místě zjistíme, že je v letovisku plném diskoték a mladých lidí, kteří se baví do čtyř do rána. Pak jedeme na výlet, míjíme jiné místo a říkáme si: že jsme raději nejeli sem. Také jste to zažili? Tak to je pravý čas vypravit se na netradiční putování po řeckých ostrovech z pohledu seniorů. Ano, dobře přístupná pláž, romantická místa, tradiční jídla a klidná zábava bez ukřičených dětí.

Tentokrát se vypravíme na Krétu, největší řecký a celkově pátý největší ostrov ve Středozemním moři. Velká chyba je, že většina turistů míří do letovisek v severní části ostrova. Jsou všechny téměř stejné. Zkrátka, dobře vybavená turistická střediska, ve kterých ale téměř nepoznáme, zda jsme v Řecku, Itálii či Španělsku. Mnohá z nich jsou vybavená tak, aby se v nich cítili dobře především mladí lidé a rodiny s dětmi. Turisté, kteří před aquaparky a diskotékami dávají přednost vycházkám při západu slunce a popíjení vína v typických rodinných řeckých tavernách, by měli zamířit na jih Kréty. Tam jezdí znalci ostrova a je to oblast ideální pro seniory.

Výběr místa dovolené je v tomto případě hodně důležitý. Kréta je velká a nepočítejme, že ji projedeme za týden křížem krážem, jako malé řecké ostrůvky, a když se nám někde nebude líbit, vyrazíme jinam. Přesun ze severu na jih zabere téměř tři hodiny, cesta vedou horami. Kréta má hodně zajímavostí, které stojí za to vidět, ovšem kdo by ji chtěl prozkoumat celou, měl by to do ní jet několikrát. Za týden se to stihnout nedá.

Paleochora a pláž Andri

My tedy vyrazíme na jižní pobřeží. To se od severního liší tím, že je u něj minimum letovisek. Jedním z nich je Paleochora. Příletové místo je na severu (Heraklion a Chania), z něho pak autobusy vezou turisty napříč ostrovem do Paleochory. A stojí to za to. Paleochora je jedním z mála míst na Krétě, kde okamžitě víte, že jste v Řecku. Hotelů je tu minimum, cestovky tady ubytovávají turisty v malých domcích u soukromníků. Městečko je vlastně malý výběžek do moře, takže je velkou výhodou, že má dvě pláže. Jedna je písčitá, druhá oblázková. Stačí deset minut cesty z jedné na druhou a máte pocit, že jste v úplně jiném letovisku, tak hodně jsou pláže odlišné.

Nejen tato zajímavost dělá z Paleochory výjimečné místo. Každý večer se tady uzavírá vjezd automobilům do městečka. A to proto, že místní vytahují před domky stoly, židle a Paleochora se mění v jednu velkou tavernu. Ovšem pozor, žádnou diskotéku či noční klub s dunící hudbou tu nenajdeme. Jen restaurace s dobrým jídlem a vínem, pospolu tu v nich sedí turisté, babičky i kněží v černých hábitech z místního kostela. Zkrátka, řecká idyla. Jedinou nevýhodou Paleochory je, že tady občas dost fouká, na druhou stranu sem starší lidé rádi jezdí právě kvůli tomu, že díky větříku není vedro.

V Paleochoře nejsou hotely s polopenzí či all inclusive stravováním, počítá se s tím, že turisté chodí jíst do taveren, bufetů nebo si sami vaří. Je z čeho, protože je tady obrovský výběr obchůdku s čerstvými surovinami. A ceny nejsou o nic moc vyšší než u nás. Gyros se dá pořídit za dvě eura, litr vína taktéž a když si k tomu v apartmánu uvaříme polévku z čerstvých rajčat od místního zelináře jménem Nektarius, all inclusive nikomu chybět nebude.

Z Paleochory se dá vyrazit na větší tůru směrem na pláž Anidri. Je nádherná, je na ní taverna i sociální zařízení, takže se tady dá strávit celý den. Je to ovšem vycházka náročnější, takže by lidé vyššího věku měli počítat s tím, že není pro každého. Ovšem místní turisty ochotně vezmou autem, protože tam často jezdí, případně se dá v Paleochoře pronajmout auto a na Anidri vyrazit několikrát. Opravdu to stojí za to, na tuto pláž se nezapomíná a je mnohem hezčí než ty, které obvykle vnucují turističtí průvodci.

Z Plakias na výspu Evropy

Podobně malebné je další jižní středisko Plakias. Je z něj výhled na vysoké hory, díky kterým tady v létě není úmorné vedro, ale příjemný větřík. Městečkem vede pobřežní promenáda, kolem jsou olivové háje, kterými se dá dojít do dalších starých vesniček. Okolí je vhodné pro pěší i cyklistické výlety, terén není náročný a dá se v něm najít trasa pro každého.

Pobyt na jihu Kréty je unikátní i tím, že se ocitáme na samém jihu Evropy. Z Paleochory se například dá vyrazit na výlet na ostrov Gavdos, což je nejjižnější ostrov Evropy, pak už je jen moře a Afrika. Ovšem pozor, tento výlet je pro zkušené cestovatele, protože na Gavdos se jede po moři, které bývá rozbouřené, a cesta trvá i několik hodin. A nejednomu turistovi se už stalo, že kvůli nepříznivému počasí se loď nevracela, a tak na Gavdosu hledal nocleh. Což není problém, lidé jsou tu pohostinní, ale přece jen je třeba počítat s tím, že výlet na Gavdos už je tak trochu dobrodružství. Ale pokud se do něj chcete pustit, delegáti v Paleochoře i místní lidé mu ochotně poradí a pomůžou.

Takže, kdo hledá místa, které se dají nazvat typickým Řeckem a nepodlehl řečem, že Kréta je jeden turistikou nejvíce zničených ostrovů, může se inspirovat tímto seriálem a vyrazit na její jih. Cestovních kanceláří, které tam Čechy vozí sice není mnoho, ale přibývá jich. Pochopily totiž, že významnou část jejich klientely tvoří lidé středního a vyššího věku, kteří chtějí něco víc než stále stejné hotelové komplexy na plážích.

Řecké ostrovy jsou vedle Chorvatska nejoblíběnější destinací pro letní dovolenou u moře. Nádherné pláže, vynikající kuchyně, ale i celá řada památek a pozůstatků dávné histrorie. Ideální místo na dovolenou i pro seniory. Hana Charvátová projela většinu řeckých ostrovů, ty nejkrásnější vám představí prostřednictvím seriálu. Příště budeme putovat po Kefalonii. 
Seriál o Řecku
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.