Čeští vědci popsali novou
metodu v léčbě rakoviny

Čeští vědci popsali novou
metodu v léčbě rakoviny

10. 5. 2013

Čeští vědci otevřeli nové možnosti v léčbě nádorových onemocnění. V mezinárodním odborném časopisu Apoptosis informovali o tom, že alkaloid z hlavotisu peckovitého, jehličnanu původem z Japonska, který se používá v tradiční čínské medicíně, posiluje účinky proteinu TRAIL. Ten dokáže způsobit smrt rakovinné buňky. Některé nádorové buňky ale jsou vůči TRAILu odolné, nebo dokonce TRAIL u nich vyvolává další dělení a tvorbu dalších nádorů.

„Pozornost se tedy zaměřila na hledání pomocníka, který by unikátní schopnost TRAILu výběrově zabíjet nádorové buňky podpořil. Jednu takovou látku identifikovaly vědecké týmy pod vedením Ladislava Anděry a Petra Bartůňka z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd,“ sdělila Miroslava Kaňková z odboru mediální komunikace.

Vědci podle ní prokázali, že kultivace buněk z nádoru tlustého střeva s TRAILem a alkaloidem homoharringtoninem (HHT) vedla k jejich úplnému zničení, zatímco normální buňky pocházející z epitelu zdravého střeva zůstaly k této kombinaci látek netečné a přežily. Badatelé popsali způsob, jakým HHT ovlivňuje signální dráhu molekuly TRAILu.

„Důležité je, že likvidace nádorových buněk fungovala nejen v buněčných kulturách, ale také u myší, kterým byly vpraveny nádorové buňky. Během 18 dnů po podání směsi TRAILu a HHT se růst nádoru zastavil a myši neprojevovaly žádné známky strádání a vedlejších účinků,“ dodala Kaňková.

rakovina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...