Předpoklad muzikálového úspěchu: 
romantika a známé téma

Předpoklad muzikálového úspěchu:
romantika a známé téma

12. 5. 2013

Obliba muzikálů v pražských divadlech ani po tučných letech neklesá. Na scény se vracejí úspěšné tituly z minulosti jako Hamlet, Johanka z Arku, Krysař, Jesus Christ Superstar nebo Bídníci, a každý rok je několik premiér. Jenom letos v září se příznivci tohoto žánru mohou těšit na uvedení Mauglího v pražském Divadle Kalich nebo muzikálu Mata Hari v Divadle Broadway, v říjnu pak Hudební divadlo v Karlíně nabídne muzikál Lucie, větší než malé množství lásky o skupině Lucie.

Náměty muzikálů ze současnosti, jakým je například Touha Daniela Landy nebo Osmý světadíl s hity skupiny Elán, jsou výjimkou. Autoři libret k muzikálům často sahají po literární klasice. „Vědí, že publikum zaujmou důvěrně známým tématem. To dává větší komerční jistotu,“ řekl znalec pražské muzikálové scény Jaroslav Panenka. Navíc historické náměty umožňují pohrát si s kostýmy a se scénou.

Nejnavštěvovanější byl Dracula

Oblíbenými náměty pro tvůrce muzikálů jsou romantické romány. Tři mušketýři s libretem Lou Fanánka Hagena a hudbou Michala Davida nebo Kat Mydlář či Angelika spolehlivě plnili Divadlo Broadway. S ještě větším úspěchem se setkaly muzikály Karla Svobody Dracula a Hrabě Monte Christo.

Dracula je dosud nejúspěšnějším muzikálovým projektem uváděným v Praze z hlediska počtu diváků. V Kongresovém centru Praha mu tleskalo při 916 reprízách milion a čtvrt lidí. Rockovou operu Jesus Christ Superstar zhlédlo sice  „jen“ 850 tisíc lidí, ale zato dosáhla rekordu v počtu repríz: bylo jich 1288. Když v prosinci 2002 končil Monte Cristo, měl na kontě 444 představení pro 525 tisíc diváků. Johanka z Arku měla při prvním uvedení v Divadle Ta Fantastika 825 představení pro 330 tisíc lidí. Na Kleopatru na různých místech v Česku a na Slovensku zavítalo přes milion návštěvníků. Zhruba 300 tisíc příznivců Janka Ledeckého zaplnilo hlediště Divadla Kalich při 600 představeních Hamleta.

Karlín se rozloučil s Carmen

Hudební divadlo Karlín v Praze se loni v dubnu rozloučilo s Carmen. Muzikál, jehož premiéra se konala 2. října 2008, se stal nejúspěšnějším představením v novodobé historii karlínské scény. Vidělo ho přes 262 tisíc diváků. Před rokem přivítal muzikál Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové Robin Hood v Divadle Kalich svého stotisícího návštěvníka. Divácky úspěšný muzikál Děti ráje se po pauze vrátil letos v lednu do divadla GoJa Music Hall. Projekt, který je postaven na textech někdejších hitů Michala Davida, Františka Janečka či Zdeňka Bartáka, měl přes tři stovky repríz a návštěvnost se vyšplhala na téměř 300 tisíc diváků. V roce 2011 se ve Statní opeře Praha uskutečnilo poslední představení projektu Michala Horáčka a Petra Hapky Kudykam. Zaznamenal celkem 77 představení s celkovým počtem přibližně 65 tisíc návštěvníků.

Divácké propadáky? Třeba Babička

Známý námět nebo autoři však automaticky nepřinášejí divácký úspěch. Jedním z propadáků se například stala Babička. Vlažně přijala kritika také Golema, který v listopadu 2007 otevřel Divadlo Hybernia. Muzikálové verzi Rusalky zase nepomohla ani mediální diskuse s ochránci autorských práv Antonína Dvořáka či účast Báry Basikové. V roce 2010 pražskému Divadlu Broadway nevyšla sázka na muzikál Ať žije rokenrol!, který napsal kapelník Olympiku Petr Janda, libreto a texty písní Karel Šíp. Předpokládaným kultem se na stejném místě nestal ani Klíč králů, který režíroval Daniel Landa a jeho manželka Mirjam.

muzikál
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%